Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας. Αμερικανικοί δασμοί στο 50% των κινεζικών εισαγωγών

1537
πόλεμος

Συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τους Αμερικανούς να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές περισσότερων από 6.000 κινεζικών προϊόντων, αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου πρόκειται για πρόσθετους δασμούς 10%, οι οποίοι σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ από τις 30 Αυγούστου. Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, ορυκτά και καταναλωτικά αγαθά, όπως προϊόντα ένδυσης, υπόδυσης, αξεσουάρ, εξαρτήματα τηλεοράσεων, ψυγεία, τεχνολογικά γκάτζετ, αλλά όχι κινητά τηλέφωνα. Οι ΗΠΑ επικαλούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εκ μέρους της Κίνας και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών επιχειρήσεων.

Εάν τελικά οι δασμοί τεθούν σε ισχύ, θα καλύπτουν περίπου το 50% των εισαγωγών των ΗΠΑ από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ, όπως προειδοποιούν ειδικοί, θα πληγούν πολύ σύντομα και οι αμερικανοί καταναλωτές.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θέλει να καταδείξει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω, παρά τις αντιδράσεις στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων και επιχειρηματικών ενώσεων ότι με την πολιτική του κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ: πυροβολεί το πόδι του.

Το Πεκίνο διαμηνύει ότι θα απαντήσει με ανάλογα μέτρα και κάνει λόγο για “bullying” εκ μέρους των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο με αντίποινα και προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η είδηση προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στις ασιατικές αγορές. Ρευστοποιήσεις επικρατούν στη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο και τη Σεούλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας