Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην εκκαθάριση και την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην εκκαθάριση

Ανακοίνωση-Κάλεσμα των Διοικητικών Συμβουλίων
των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. όλων των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ (συντονιστικό) και περνώντας υπόψη, τόσο τα τελευταία δημοσιεύματα, όσο και τις τοποθετήσεις της Κυβέρνησης, εκτιμήσαμε και αποφασίσαμε τα παρακάτω:

Η Κυβέρνηση με βασική επιχειρηματολογία, «τους προνομιούχους εργαζόμενους, το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων, την υπερχρέωση στη ΔΕΗ και την μη δυνατότητα χρηματοδότησης από το κράτος για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης», πριν 2 χρόνια πήρε την πολιτική απόφαση να «προπτωχεύσει τη ΛΑΡΚΟ, να διορίσει Ειδική Διαχείριση και να την οδηγήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία και  εκποίηση».

Στόχος της όπως έλεγε ήταν «να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας μέσα από την αναζήτηση επενδυτών, να την κάνει ελκυστική  διαμορφώνοντας  όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος παραγωγής, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας  και μεγαλύτερο αντίτιμο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Οι εργαζόμενοι προβλέποντας αρχικά και βιώνοντας σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής απόφασης, εναντιωθήκαμε και εναντιωνόμαστε μέχρι και σήμερα στην εκκαθάριση και την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Πριν, μέσα σε αυτό το διάστημα, αλλά και σήμερα έχουμε καταθέσει επίσημα τις προτάσεις μας.

Δύο χρόνια μετά ο λογαριασμός δεν κρύβεται. 

  • Δόθηκαν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό 52 εκ. ευρώ. Όπως σωστά παραδέχεται η Κυβέρνηση «για πρώτη φορά  στην ιστορία της ΛΑΡΚΟ», μια παραδοχή όμως, που έρχεται σε αντίθεση με το πρόστιμο των «κρατικών ενισχύσεων».
  • Εισπράχθηκαν 15 εκ. ευρώ από την εκποίηση περιουσίας με τη μορφή προϊόντος που προϋπήρχαν στη ΛΑΡΚΟ (ανομοιόμορφο νικέλιο και σκουριά μεταλλακτών).
  • Εισπράχτηκαν αλλά 160 εκ. ευρώ από τη πώληση της συρρικνωμένης παραγωγής, μιας παραγωγής που είναι αποτέλεσμα εργασίας στις πιο επικίνδυνες συνθήκες που έχουμε βιώσει ποτέ οι εργαζόμενοι.
  • Έχουν εξοικονομηθεί  40+ εκ. ευρώ από τις περικοπές μισθών, δώρων, επίδομα αδείας, μη καταβολή αποζημιώσεων και διακοπής του ασφαλιστηρίου ζωής.
  • Θα έπρεπε να έχουν εξοικονομηθεί  40+ εκ. ευρώ από περικοπές ανταλλακτικών συντήρησης, επισκευών, πρώτων υλών και αναλωσίμων προϊόντων .
  • Αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα 40 εκ. ευρώ για τα έτη 2019-2020 – 2021 ως επιστροφή ρύπων.
  • Αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης να ρίξει «κανόνι» στους προμηθευτές, είναι το κόστος παραγωγής η Ειδική Διαχείριση να το παρέλαβε 14.000 και σήμερα να το έχει υπέρ διπλασιάσει λόγω της μειωμένης παραγωγής.
  • Οι τιμές του νικελίου μέσα σε αυτό το διάστημα είναι κερδοφόρες, οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαπενταετίας, σήμερα πλησιάζουν τα 25.000$ ο τόνος, με τα διεθνή κέντρα να προβλέπουν τον υπερδιπλασιασμό. Όμως η ΛΑΡΚΟ έχει συρρικνώσει την παραγωγή της από τους 1800 τόνους που έχει δυνατότητα σε μηνιαία βάση στους 300. Αποτέλεσμα να έχει χαθεί επιπλέον τζίρος πάνω από 600 εκ. ευρώ.

Ο συνολικός λογαριασμός είναι ότι μέσα από αυτή την πολιτική απόφαση, μέσα σε δύο έτη σπαταλήθηκε και χάθηκε παράλληλα  κρατικό χρήμα ύψους σχεδόν 1 δισ ευρώ.   Σήμερα, ενώ δεν υπάρχουν «προνομιούχοι» εργαζόμενοι (να παίρνουν 1.200 ευρώ δώρο Χριστουγέννων), ενώ καταστραφήκαμε οικονομικά τόσο εμείς, όσο και οι τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται γύρω από την ΛΑΡΚΟ, το αποτέλεσμα είναι  το εργοστάσιο και τα μεταλλεία έχουν γκρεμιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των μονάδων είναι χαλασμένες και εγκαταλειμμένες, ενώ το υπόλοιπο 50% υπολειτουργεί βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Το μόνο αυτονόητο συμπέρασμα από όλη αυτή την εγκληματική διαχείριση  απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και των εργαζομένων, είναι ότι, η τεράστια τεχνογνωσία, οι τεράστιες εγκαταστάσεις και ο ορυκτός πλούτος, να ξεπουληθούν τζάμπα και χωρίς καμία δέσμευση. Ούτε για μία θέση εργασίας. Με απλά λόγια: Θέλουν να δώσουν την ΛΑΡΚΟ τζάμπα, χωρίς καμία δέσμευση και κλειστή,  παρ’ ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν ότι το εργοστάσιο θα παραδοθεί εν λειτουργία.

Σήμερα διαπιστώνουμε ξανά έναν ανάλογο με αυτόν της περιόδου προ νομοθετικής ρύθμισης για εκποίηση, συγχρονισμό  Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έναν συγχρονισμό που κύρια βάση έχει την ξοφλημένη και διαστρεβλωμένη επιχειρηματολογία του «προστίμου» των ανύπαρκτων επί της ουσίας «κρατικών ενισχύσεων» και τη μεθοδευμένη με ευθύνη των μετόχων της ΛΑΡΚΟ (Κυβερνήσεις  – ΔΕΗ) ανύπαρκτη επί της ουσίας υπερχρέωση στην ενέργεια.

Από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για το «επόμενο βήμα» αυτής της εγκληματικής πολιτικής, τους «δεσμευτικούς διαγωνισμούς». Το «αγκάθι» στα σχέδια της είναι αυτό που επιχείρησε και δεν μπόρεσε κάτω από την πίεση των αγώνων να κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι, το πώς θα σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, θα μας απολύσει, θα μας βγάλει έξω από τις δουλειές μας και από τα σπίτια μας στους εργατικούς οικισμούς.

Έτοιμη η κυβέρνηση, έτοιμοι και εμείς να αντικρούσουμε τα νέα διλήμματα, να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα.

Σε αυτή τη βάση και με αυτό το σκεπτικό, έχοντας τη διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, καταθέτοντας μέχρι και σήμερα ρεαλιστικές προτάσεις για να ξανακτίσουμε τη ΛΑΡΚΟ, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 02/02/2022 μεταξύ των Σωματείων και των αρμοδίων υπουργείων θα επιδιώξουμε να πάρουμε γραπτές και σαφείς απαντήσεις στα παρακάτω σαφέστατα από την πλευρά μας ερωτήματα. Τι θα κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

  1. Να διασφαλίσει την ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε συνθήκες ασφαλούς εργασίας; Είναι αδιανόητο με τόσο τρομερά υψηλές τιμές πώλησης του Νί να μην παράγει και η ΛΑΡΚΟ με τους εργαζόμενους της, να συκοφαντούνται από τα εντεταλμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, ως «κρατικοδίαιτοι που ζουν σε βάρος του δοκιμαζόμενου Έλληνα φορολογούμενου».
  2. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να εξαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης στη μισθοδοσία όλων των εργαζομένων;
  3. Να διασφαλιστεί η καταβολή του μόχθου που μας χρωστά ως εργοδότης στο 100%.
  4. Τι θα κάνει  για την καταβολή ενός μισθού που θα δώσει οικονομική «ανάσα» τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στις τοπικές κοινωνίες 6 νομών για τους επόμενους 4 μήνες.

Σε αυτή τη βάση, γνωρίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι, αποφασίσαμε:

  • Nα κυκλοφορήσουμε κείμενο συλλογής υπογραφών.
  • Να προετοιμάσουμε  μεγάλη σύσκεψη το επόμενο διάστημα.
  • Να μην επιτρέψουμε να συνεχιστούν τα φαινόμενα καθυστέρησης της μισθοδοσίας.
  • Να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα εργοτάξια, ενημερώνοντας καλά τους εργαζόμενους, επικυρώνοντας τις ορθές μέχρι σήμερα θέσεις των σωματείων, προετοιμάζοντας νέα μεγάλη κινητοποίηση.
  • Δεν θα επιτρέψουμε κανένα είδος σαλαμοποίησης, διαχωρισμού και διάσπασης των εργαζομένων.
  • Δεν κάνουμε πίσω από τα ενιαία, ρεαλιστικά, αυτονόητα αιτήματα  διασφάλισης της λειτουργίας, όλων των θέσεων εργασίας και της καταβολής στο 100% όλων των υποχρεώσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε  συσπείρωση γύρω από τα σωματεία, σε μεγάλη συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις.

Αντέξαμε δύο χρόνια, είμαστε όλοι μέσα στην εργασία μας, μάθαμε να περπατάμε ενωτικά και αποφασιστικά.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο.

 ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)

Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «Αγιος Ιωάννης»

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Καστοριάς & Σερβίων

Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΑΕ (Αθήνα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας