Συναντήσεις Πούτιν με Τραμπ, Ερντογάν, Μακρόν, Μέρκελ στο περιθώριο της G20

987
συναντήσεις
Σειρά επαφών με παγκόσμιους ηγέτες θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τις επόμενες ημέρες στην Ιαπωνία, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος της G20. Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, αλλά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

 

Επαφές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να έχει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, περιθώριο της Συνόδου της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σήμερα από το Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, ο Πούτιν, την Παρασκευή, στις 29 Ιουνίου, θα συναντηθεί με τον Μακρόν, αλλά και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζε-ιν.

Την ίδια ημέρα, έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το Σάββατο, στις 29 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει συνομιλία με τον Ερντογάν και τη Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, όπως επεσήμανε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Πούτιν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία, θα έχει σύντομη συζήτηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ακόμη, ο Πούτιν σχεδιάζει να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Σύνοδος της G20 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Οσάκα. Την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο Πούτιν θα απευθύνει ομιλία σχετικά με τις εμπορικές διενέξεις, τον αυξανόμενο ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την ψηφιακή οικονομία.

«Θα εκφράσει την άποψή του για την ανισορροπία στην παγκόσμια οικονομική σφαίρα, για το παγκόσμιο εμπόριο και τα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων. Θα εστιάσει στην αυξανόμενη υιοθέτηση μονομερών περιοριστικών μέτρων και εμποδίων», ανακοίνώθηκε μεταξύ άλλων από το Κρεμλίνο.

Εν τω μεταξύ, για την Παρασκευή προγραμματίζεται και η διεξαγωγή μιας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον Πούτιν, στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ποια θέματα θα τεθούν επί τάπητος

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας στη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αναμένεται να τεθεί η γενική κατάσταση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, η στρατηγική σταθερότητα και μια σειρά από διενέξεις, μεταξύ των οποίων και η κατάσταση στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στην Ουκρανία, στη Βενεζουέλα και στο Ιράν.

 Η συζήτησή τους αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν μία ώρα.

Η συνάντησή τους δεν θα είναι κατ’ιδίαν, καθώς θα γίνει με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Πιθανή η αναφορά στους S-400 στη συνάντηση με τον Ερντογάν

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο Τούρκος ομόλογός του ενδέχεται να συζητήσουν για την παράδοση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

«Οι παραδόσεις σχεδιάζονται για τον Ιούλιο. Εάν οι δύο ηγέτες θέλουν να αγγίξουν το συγκεκριμένο ζήτημα, θα το κάνουν. Αλλά τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα για εμάς και την Τουρκία», επεσήμανε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς όπως υποστηρίζει, εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.

Ιράν, Συρία και Ουκρανία στη συνάντηση με τη Μέρκελ

Στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία, το Ιράν και τη Συρία.

Διμερή θέματα στην ατζέντα των επαφών

Ο Πούτιν, στη διάρκεια των συζητήσεων με τους ηγέτες, θα συζητήσει για διμερή θέματα, ενώ με τον Γιούνκερ η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε διεθνή ζητήματα και στην οικονομία.

Εν τω μεταξύ με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, η ατζέντα περιλαμβάνει τα ενεργειακά, αλλά και τις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πούτιν στο Ριάντ τον Οκτώβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας