Συνάντηση Λαφαζάνη, Στρατούλη, Δούκα, Καλομοίρη με αντιπροσωπεία του ΕΚΑ

2461
ΕΚΑ

Ντροπή και όνειδος για όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις η “απληρωσιά” 1,5 εκατ. εργαζομένων

Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας αποτελούμενη από τον Γραμματέα Παναγιώτη Λαφαζάνη, τα μέλη της Π.Γ. Δημήτρη Στρατούλη και Γιάννη Δούκα και το μέλος του τμήματος εργατικής πολιτικής Γρηγόρη Καλομοίρη συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Μυλωνά, τον αναπληρωτή πρόεδρο Νίκο Κούνιδα, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Παναγιώτη Κουλουμπαρίτση και τα μέλη του Δ.Σ. Ηλία Κόκκαλη και Νίκο Πλέσσα, η οποία τους έθεσε το θέμα της απλήρωτης εργασίας από 1 έως πολλούς μήνες και των προτάσεων που έχει επεξεργαστεί το ΕΚΑ.

Η αντιπροσωπεία του ΕΚΑ ανέδειξε :

  • Το θέμα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, αυτών δηλαδή σε επιχειρήσεις, που δεν λειτουργούν, που δεν πληρώνονται αλλά δεν θεωρούνται και άνεργοι.

  • Το πρόβλημα των εργαζόμενων 2 έως 4 ώρες ημερήσια, που οι εταιρείες στις οποίες εργάζονταν τους οφείλουν διάφορα ποσά, για τα οποία, όμως, εάν προσφύγουν στα δικαστήρια τα δικαστικά έξοδα και η αμοιβή του δικηγόρου είναι περισσότερα.

  • Το πρόβλημα του πτωχευτικού νόμου, όπου τα δικαιώματα του εργαζόμενου μπαίνουν τρίτα ή και τέταρτα στη σειρά.

  • Το θέμα της υπολειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως του ΣΕΠΕ.

  • Το θέμα των τελευταίων αποφάσεων των δικαστηρίων, που κρίνουν ότι η μη πληρωμή του μισθού δεν είναι βλαπτική μεταβολή.

Ο Π. Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας, μεταξύ άλλων τόνισε :

“Τα τελευταία χρόνια εντάθηκε η εργοδοτική αυθαιρεσία λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών κατεδάφισης του ισχύοντος για ένα αιώνα εργατικού δικαίου, κατάργησης του πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μείωσης της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, κατάργησης της υπουργικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και συρρίκνωσης του ρόλου των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών. Την εργοδοτική αυθαιρεσία έρχονται σήμερα να συνδράμουν δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες η απλήρωτη εργασία δεν θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εργαζόμενου και δεν επιφέρει έννομες συνέπειες.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και τις προτάσεις του Ε.Κ.Α. για το χτύπημα της απλήρωτης εργασίας, η οποία τείνει να γίνει καθεστώς, αφού αφορά πλέον 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους στη χώρα μας και αποτελεί ντροπή και όνειδος για όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να πάψει να είναι θεατής των εξελίξεων, να ανασυγκροτηθεί σε αγωνιστική – ταξική κατεύθυνση, να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία και να διοργανώσει μαζικές κινητοποιήσεις προκειμένου να συμβάλλει στην ανάδειξη των προβλημάτων και στη διεκδίκηση εναλλακτικής στα μνημόνια οικονομικής και πολιτικής λύσης.

Τέλος, τα προβλήματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της απλήρωτης εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές και η λύση τους συνδέεται με την προβολή και την υιοθέτηση της εναλλακτικής πρότασης της ΛΑ.Ε., που μιλάει για έξοδο από την ευρωζώνη, έκδοση εθνικού νομίσματος, καθώς και τη σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους μισθούς τις συντάξεις, τα λαϊκά εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας, τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια και θα ανοίγει το δρόμο για βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

ΕΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας