Συνάντηση αμφίβολης αποκλιμάκωσης Biden-Xi-Η Ταϊβάν το μεγάλο «αγκάθι»

589
Συνάντηση αμφίβολης αποκλιμάκωσης

Συνάντηση Biden – Xi εν μέσω έντασης για Ταϊβάν και ανθρώπινα δικαιώματα

Διαδικτυακή συνάντηση,θα έχουν ο πρόεδρος Joe Biden με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping το βράδυ της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, (Tρίτη ώρα Πεκίνου) όπως επιβεβαίωσε αργά χθες βράδυ ο Λευκός Οίκος και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση θα είναι η τρίτη των δύο ηγετών, από τότε που ανέλαβε ο Biden.
Είχαν ένα τηλεφώνημα διάρκειας 90 λεπτών τον Σεπτέμβριο, μετά την πρώτη τους συνομιλία τον Φεβρουάριο.
Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για εμπορικά θέματα, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Κίνα αύξησε επίσης πρόσφατα τη στρατιωτική της πίεση στην Ταϊβάν, προς απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών, και θα γίνει προκειμένου οι δύο ηγέτες να εξετάσουν «τρόπους να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό» των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου, καθώς και για να προωθήσουν «τη συνεργασία σε τομείς όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα» των δύο κρατών.
Οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος,
 συνόψισε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, η Hua Zhuying.

Εκ νέου οι όροι του ανταγωνισμού…

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jenn Psaki δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Biden δεν επιδιώκει «συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή αποτελέσματα» από τη συνάντηση, αλλά η συζήτηση αναμένεται να είναι «περισσότερο καθορισμού των όρων ενός αποτελεσματικού ανταγωνισμού όπου μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας».
Οι δύο ηγέτες, όπως είπε η Psaki στους δημοσιογράφους, «θα συζητήσουν τρόπους για υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κρατών» Κίνας και ΗΠΑ «καθώς και τρόπους συνεργασίας όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας».
Αρνήθηκε ωστόσο, να κατονομάσει κάποιο συγκεκριμένο θέμα που αναμένεται να προκύψει.
Ο Biden, είπε σε παλαιότερη δήλωσή του ότι, «θα καταστήσει σαφείς τις προθέσεις και τις προτεραιότητες των ΗΠΑ και θα είναι σαφής και ειλικρινής σχετικά με τις ανησυχίες μας με την Κίνα.

Θέματα αιχμής: οι συγκλίσεις σε ρόλο καταλύτη

Παρά τα πολλά σημεία διαμάχης και τον στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ως οι δύο μεγαλύτεροι ρυπογόνες χώρες, η συμφωνία σηματοδότησε την προθυμία να προχωρήσουν στα ζητήματα του κλίματος, παραμερίζοντας, σε κάποιο βαθμό, άλλες διαφορές.
Ο Xi, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, έστειλε επίσης μήνυμα συμφιλίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες διάβασε την Τρίτη μια επιστολή του Xi κατά τη διάρκεια εορταστικού δείπνου στην Ουάσιγκτον.
Στην επιστολή, ο Xi είπε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, να αντιμετωπίσει από κοινού περιφερειακά και διεθνή ζητήματα καθώς και παγκόσμιες προκλήσεις και, στο μεταξύ να διαχειριστούν σωστά τις διαφορές, ώστε να επαναφέρουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στη σωστή τροχιά υγιούς και σταθερής ανάπτυξης».

Ψυχροπολεμικό κλίμα για το θέμα της Ταϊβάν

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας την Πέμπτη, ο Xi προειδοποίησε να αφήσουν οι ΗΠΑ τις εντάσεις στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού να μεταμορφωθούν σε ψυχροπολεμική νοοτροπία, σύμφωνα με το Associated Press.
«Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτροπιάσει στην αντιπαράθεση και τη διαίρεση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Xi στις προηχογραφημένες δηλώσεις, οι οποίες μεταδόθηκαν στο περιθώριο ετήσιας συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε από το φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με το AP.
Ενώ ο Biden και ο Xi δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση από τότε που ο Biden έγινε πρόεδρος, ο Biden συχνά μιλά για τον εκτεταμένο χρόνο που πέρασε με τον Xi όταν και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι.
«Αισθάνεται ότι στην ιστορία της σχέσης τους, έχει περάσει χρόνο μαζί του», είπε η Psaki την Παρασκευή, που «του επιτρέπει να είναι αρκετά ειλικρινής, όπως ήταν στο παρελθόν και θα συνεχίσει να είναι όπως προσβλέπουμε στην επόμενη εβδομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας