Κατέβασε ρολά η εστίαση-Οργή κατά της κυβέρνησης-Α.Γεωργιάδης: «Κλείστε τα!»

593

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει «πόλεμο» με την εστίαση

«Νέκρωσε» σήμερα η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας, η εστίαση αφού κατέβασε ρολά για μία μέρα.

Οι καταστηματάρχες είναι οργισμένοι και αντιδρούν στα μέτρα τα οποία έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, τα οποία τους υποχρεώνουν να ελέγχουν τους πελάτες τους και να ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού (ή τεστ εάν είναι εξωτερικός χώρος). 

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει «πόλεμο» με τους καταστηματάρχες της εστίασης, καθώς από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία τα περισσότερα μέτρα αφορούσαν την εστίαση, ενώ προσφάτως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε τους επιχειρηματίες της εστίασης «αχάριστους».

Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω των μέτρων που επέβαλλε η κυβέρνηση, παρατηρήθηκε μείωση κίνησης άνω του 50% στην πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης, καθώς οι ανεμβολίαστοι αρνούνται να πάνε με τεστ, ενώ και πολλοί εμβολιασμένοι εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο την δυσαρέσκεια τους για τα νέα μέτρα.

Εικόνες: «Νέκρωσε» η εστίαση 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

  • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  • Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Επίσης ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. “Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων”, υποστηρίζει.

Α.Γεωργιάδης για εστίαση: «Κλείστε τα!»

Αυτή είναι η πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης;

Την απόλυτη αδιαφορία του για το πώς θα ζήσει ο ιδιοκτήτης της μικρής επιχείρησης εστίασης και η οικογένειά του, λόγω των μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, επέδειξε για ακόμη μια φορά ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σε ερώτηση για το «λουκέτο» στην εστίαση είπε χαρακτηριστικά:

«Όταν οι υπόλοιποι κλάδοι λένε επισήμως στον πρωθυπουργό “έχεις ευνοήσει την εστίαση” και η εστίαση στο πρώτο μέτρο … ως πρώτη αντίδραση κλείνει τα μαγαζιά, ε τι να πω ρε παιδιά; Κλείστε τα!»

Ο Α.Γεωργιάδης επανέλαβε την θέση ότι τα αιτήματα του κλάδου, που σήμερα προχωρά σε πανελλαδικό λουκέτο και κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας στις 11 για να επιδώσει ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι υπερβολικά σε σχέση με την ενίσχυση που είχαν λάβει στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα εκείνης της περιόδου δείχνει ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις της εστίασης μαζί με τα μέτρα είχαν φτάσει στον τζίρο που είχαν το 2019. «Ο καθένας μπορεί να λέει “καταστράφηκα”, “δεν έχω λεφτά”», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Θα πει κάποιος “ήθελα να βγάλω και κέρδος”. Έ, εντάξει, δεν βγάλαμε κέρδος μέσα στην πανδημία», είπε ο κ. Γεωργιάδης, παρότι για μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση το «κέρδος» είναι τα χρήματα με τα οποία θα ζήσει και όχι χρήματα που θα διανεμηθούν σε μετόχους.

Μάλιστα, υποβάθμισε το πρόβλημα από τα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων που σε συνδυασμό με τα μέτρα για τους χώρους έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν στο 65% του δυναμικού τους, όπως σημείωσε ο πρόεδρος των αναψυκτηρίων της Αττικής. Έκανε λόγο για «ζημιά 1, 2, 3 εβδομάδων, όσο κρατήσουν τα μέτρα» και μάλιστα το συνέδεσε με τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων το να «συνηθίσουν να κάνουν τα 2-3 rapid test την εβδομάδα».

«Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η οικονομική επίπτωση των μέτρων, δεύτερον το κράτος δεν έχει για να δώσει. Άρα, κάνουν απεργία χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Λεφτά αυτή τη στιγμή για να δοθούν δεν υπάρχουν», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η εστίαση έχει στηριχθεί δυσανάλογα με άλλους κλάδους όπως το λιανεμπόριο, θέση που προβάλλουν συστηματικά και άλλοι υπουργοί.

«Η εικόνα στην αγορά είναι ότι η εστίαση πήρε τη μερίδα του λέοντος και πράγματι είναι αλήθεια αυτό», επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης.

Προέβαλε επίσης το παράδοξο επιχείρημα ότι επειδή η εστίαση επωφελήθηκε στις τουριστικές περιοχές από την ανάκαμψη της κίνησης, δεν θα πρέπει να αντιδρά ο μικρός επιχειρηματίας στις αστικές περιοχές και την ελληνική περιφέρεια.

«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι κάνουν ένα πολύ καλό εξάμηνο. Βλέπω τα μαγαζιά στις Κυκλάδες, που είχαν τουρισμό μέχρι 14 Νοεμβρίου, πρώτη φορά. Να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά…», όπως σχολίασε.

«Πραγματικά, καλώ τον κόσμο σήμερα να μην κλείσει τα μαγαζιά του. Πρώτον, απλώς θα ταλαιπωρήσει τους πελάτες του, που θα πάνε σε άλλα καταστήματα που θα μείνουν ανοιχτά, γιατί δεν θα κλείσουν όλα, σίγουρα. Δεύτερον, βλάπτουν την επιχείρηση, στερώντας μία μέρα τζίρου σε μία περίοδο που ήδη έχουν κάμψη στα έσοδα και λόγω των μέτρων και λόγω του ότι τελείωσε η τουριστική περίοδος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας