Συμφωνία για το Brexit από Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ

938
times
Την Τετάρτη αναμένεται να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σχέδιο συμφωνίας για το Brexit έχει επιτευχθεί μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο, Τετάρτη, στις 14:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας), για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα» ανέφερε.

Ήδη, οι υπουργοί της κλήθηκαν να μελετήσουν το σχετικό κείμενο ενόψει της αυριανής συνεδρίασης.

Της επίσημης ανακοίνωσης από τη Downing Street είχαν προηγηθεί οι αναφορές σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, περί συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο»

Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του δικτύου BBC, οι υπουργοί θα πρέπει να δηλώσουν από σήμερα αν μπορούν να το υποστηρίξουν, και αν όχι, να ανακοινώσουν αν σκοπεύουν να υποβάλουν την παραίτησή τους.

Από την πλευρά της η εφημερίδα «The Sun» αναφέρει πως η βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει απόψε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, το ιρλανδικό RTE σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για τους όρους του λεγόμενου «backstop», της ασφαλιστικής δικλείδας που απαιτούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη να γίνει, γράφουν οι Times του Λονδίνου προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας για το Brexit έχουν «διευκρινιστεί» αλλά προειδοποίησε ότι η συμφωνία απαιτεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ξεπεράσει τους διαχωρισμούς στην κυβέρνησή της.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά της διαπραγμάτευσης, πρεσβευτές των 27 χωρών – μελών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας