Στόχος ΗΠΑ ο περιορισμός Ρωσίας με πρόσχημα την Ουκρανία

1491
Στόχος ΗΠΑ ο περιορισμός Ρωσίας με πρόσχημα Ουκρανία

Ο Νικολάι Πέτρο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ, δημοσίευσε ένα άρθρο στο The National Interest.

Σε αυτό ο πολιτικός επιστήμονας κάνει λόγο για το βασικό λάθος της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία. 

Ο καθηγητής πιστεύει ότι στην πραγματικότητα ο στόχος της ηγεσίας των ΗΠΑ δεν είναι να βοηθήσει και να αναπτύξει την Ουκρανία, αλλά να περιορίσει άμεσα τη Ρωσία. Το θέμα της διατήρησης της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως μέσο προώθησης της πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι αυτό το «στοιχείο της πολιτικής των ΗΠΑ» χρησιμοποιείται για να αποτραπεί η δημιουργία ισχυρών αντίπαλων ενώσεων όπως αναφέρει το defencenet.ru

«Δεδομένου ότι το κύριο ζήτημα της αμερικανικής πολιτικής στην Ουκρανία παραμένει η αποτροπή της αναβίωσης ενός πρώην αντιπάλου του Ψυχρού Πολέμου, πολλές από τις κακές πλευρές της σημερινής ουκρανικής κοινωνίας, όπως η άνοδος του εθνοτικού εθνικισμού, συνήθως αγνοούνται από την κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. », είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Πέτρο, η αμερικανική πλευρά κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη ρωσική επιρροή στην Ουκρανία. Σημειώνει ότι πρόσφατα, η πολιτική των ΗΠΑ επέτρεψε άμεσα εχθρικές μεθόδους στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Ωστόσο, σημειώνει την «αδύναμη συνειδητοποίηση» σε αυτό το θέμα της αμερικανικής κοινωνίας.

«Ως αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον πήρε μια θέση που λίγοι Αμερικανοί θα καταλάβαιναν και θα υποστήριζαν εάν ήταν καλύτερα ενημερωμένοι », τόνισε ο καθηγητής.

Σημειώνει επίσης ότι με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ουκρανικές αρχές εισάγουν αυστηρούς περιοριστικούς μοχλούς κατά των ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, υπό το πρόσχημα της «προστασίας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Παράλληλα, ο καθηγητής Πέτρο σημειώνει τη ραγδαία πτώση της εξουσίας του Zelensky, την ταχεία ανάπτυξη της διαφθοράς και της δυσαρέσκειας στην κοινωνία.

«Αυτά τα παραδείγματα, και μαζί τους πολλά άλλα, αποκαλύπτουν το κύριο πρόβλημα της αμερικανικής στρατηγικής απέναντι στην Ουκρανία – δεν ασχολούμαστε και ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με την Ουκρανία. Το ζητούμενο ήταν πάντα να περιοριστεί η Ρωσία », τόνισε ο συγγραφέας.

Ξεχωριστά, σημειώνονται οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπτύξουν την «ανθυγιεινή εξάρτηση της Ουκρανίας», την αναστολή των ειρηνευτικών συμφωνιών στο Ντονμπάς και σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χώρα λόγω των διακοπτόμενων εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Ο Πέτρο πιστεύει ότι η βάση των μελλοντικών συμφωνιών θα πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για τον τερματισμό της κλιμάκωσης και τη μετάβαση στο στάδιο των συνολικών διαπραγματεύσεων, επιπλέον, η μετάβαση της Ρωσίας και της Ουκρανίας “σε μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την ασφάλεια”, προτείνει ο καθηγητής.

Εάν η φιλοδοξία δεν επιτρέψει στην αμερικανική ηγεσία να ενεργήσει στο πλαίσιο της διπλωματίας και στη βάση του σεβασμού των διεθνών συμφωνιών, ένας νέος ψυχρός πόλεμος, στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν μόνο οι ίδιες, αλλά και άλλες χώρες, θα γίνει αναπόφευκτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας