Στροφυλιά Εύβοιας: Μεγάλο συλλαλητήριο κατοίκων από όλα τα καμένα χωριά

442
Μεγάλο συλλαλητήριο των κατοίκων

Καλές είναι οι διαμαρτυρίες με τα συγκεκριμένα αιτήματα αλλά είναι μάταιος κόπος να περιμένουμε αυτά τα αιτήματα να υλοποιηθούν από τους Μητσοτάκη-Τσίπρα και συνοδοιπόρους τους, πέρα από κάποια ψίχουλα για να αποκοιμίσουν και να διαιρέσουν. Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής για μια άλλη γνήσια πατριωτική δημοκρατική κυβέρνηση λαϊκής απελευθέρωσης με ένα πρόγραμμα εθνικής ανεξαρτησίας παραγωγικής και κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας.

Με καθολική συμμετοχή από όλα τα καμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και όχι μόνο, εκφράστηκε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς, η αποφασιστικότητα εργαζομένων, αγροτών, κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού να τους προστατεύσει, για κλιμάκωση του αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους, στα χωριά και τα σπίτια τους.

Η προσέλευση των πυρόπληκτων ήταν από νωρίς το απόγευμα πολύ μεγάλη ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση επικρατούσε όταν αναφέρονταν οι ομιλητές στις “μάχες” που έδωσαν οι κάτοικοι της Εύβοιας με την πύρινη λαίλαπα για μέρες, προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τα ζώα τους και τις περιουσίες τους, μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πυρκαγιά.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών και της ομιλίας στο συλλατητήριο, οι συγκεντρωμένοι πυρόπληκτοι ενέκριναν ψήφισμα που αναφέρει:

«Όλοι εμείς, χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων που συγκεντρωθήκαμε απόψε στον κόμβο της Στροφυλιάς μετά το κάλεσμα του σωματείου Ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και των επιτροπών πυρόπληκτων εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την για την εγκατάλειψη του λαού της Βόρειας Εύβοιας με αποτέλεσμα να καούμε απ’ άκρη σ’ άκρη.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες!

Για χρόνια ολόκληρα κυβερνήσεις, περιφέρεια και δήμοι δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας και προστασίας του δάσους με αντιπυρικές ζώνες, με καθαρισμούς δασικών δρόμων, με καθαρισμούς των σπασμένων δέντρων από τα χιόνια του χειμώνα. Για δεκαετίες υποχρηματοδοτούν πυροσβεστική και δασαρχεία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Τώρα, μετά τη φωτιά, πιστεύουν ότι θα μας βρουν εύκολη λεία για αυτό έπεσαν σα τα κοράκια για να κάνουν επενδύσεις. Θέλουν να μας διασπάσουν για να κάνουν μετά ανενόχλητοι τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες τους.

Σήμερα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο μας δίνουμε μια πρώτη απάντηση σε όλους αυτούς πως δε θα μας χωρίσουν!

Δε θα μας ξεγελάσουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!

Θα συνεχίσουμε και θα παλέψουμε μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν όλο το λαό της Βόρειας Εύβοιας γιατί όλοι είμαστε πυρόπληκτοι!

Διεκδικούμε:

  • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
  • ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων, οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
  • Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
  • Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).
  • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
  • Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
  • Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
  • Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.

ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας