Στρατούλης-Μαυρέλος σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λαγκάδα Χίου: ΟΧΙ στα βιορευστά

2761
στρατούλης

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και ο Βασίλης Μαυρέλος υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας τους στο νησί της Χίου, συνοδευόμενοι από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Χίου Αλέκο Γαϊτάνο, Μικέ Κριμιζή και Δημήτρη Συράκη, επισκέφτηκαν, περιόδευσαν και μίλησαν σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λαγκάδα.

Όπως είναι γνωστό, δόθηκε από το συντονιστή της αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου άδεια για εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά (τηγανέλαια) στην είσοδο του χωριού.

Οι Δ. Στρατούλης και Β. Μαυρέλος κατάγγειλαν την κυβέρνηση, την μνημονιακή «αντιπολίτευση» και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, γιατί είτε με τις αποφάσεις είτε με την ανοχή τους προωθούν αυτό το έγκλημα.

Ανάφεραν ότι αυτή η δραστηριότητα δεν καλύπτει καμία απολύτως τοπική ανάγκη, δεν δημιουργεί, αλλά καταστρέφει θέσεις εργασίας. Δεν θα συνδέεται με την τοπική αγροτική παραγωγή, αφού δεν θα χρησιμοποιούνται γεωργικά υπολείμματα, αλλά καμένα τηγανέλαια, που μάλιστα θα εισάγονται από το εξωτερικό. Είναι σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Τους μόνους που θα ωφελήσει είναι αποκλειστικά τα κέρδη των ιδιωτών-«επενδυτών».

Ενημέρωσαν, επίσης, ότι ο  ευρωβουλευτής της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Νίκος Χουντής κατάθεσε ήδη ερώτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Απαίτησαν από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα με ανάκληση από τον αρμόδιο Υπουργό της άδειας, που έχει δώσει η αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Εκτίμησαν ότι η προσωρινή παύση των χωματουργικών εργασιών ήταν αποτέλεσμα της άμεσης και ενωτικής κινητοποίησης της λαϊκής συνέλευσης και των κατοίκων και ότι αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη τους.

Τόνισαν ότι μόνο ένα ενωτικό, ανυποχώρητο και μαζικό κίνημα των κατοίκων της Λαγκάδας, της Συκιάδας, κι ολόκληρης της Χίου, οργανωμένο από τα κάτω, μπορεί να βάλει φρένο σ’ αυτά τα καταστροφικά σχέδια.

Να μειωθεί δραστικά ο ΦΠΑ στα νησιά. Να μειωθεί η τιμή της βενζίνης.

Στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στην πόλη της Χίου, ο Δ. Στρατούλης παρουσίασε την υποψηφιότητα του αγωνιστή του μαζικού λαϊκού κινήματος και κάτοικο της Χίου Βασίλη Μαυρέλου στο ευρωψηφοδέλτιο της  ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. Επίσης, ο Δ. Στρατούλης ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το μεταφορικό ισοδύναμο, που θέσπισε η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα των νησιών και δεν αποτελεί ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική. Δίνεται με αυστηρούς όρους και εισοδηματικές προϋποθέσεις με γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία. Οι εκπτώσεις εισιτηρίων αφορούν μόνο τις οικονομικές θέσεις των πλοίων, που δεν είναι αριθμημένες, και δεν αφορούν όσους/ες ταξιδεύουν προς τα νησιά.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που κερδοσκοπεί ασύστολα με τις υπεραυξημένες τιμές στα εισιτήρια και τους ναύλους μεταφοράς των εμπορευμάτων και αυτοκινήτων, με τις κρατικές επιδοτήσεις και τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνει.

Καλούμε τους κατοίκους της Χίου και όλων των νησιών να αγωνιστούν για:

  • Μόνιμα μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, μονοψήφιο ΦΠΑ στις υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη και μηδενικό στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων στην ακτοπλοΐα.
  • Δωρεάν ακτοπλοϊκή μετακίνηση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, τους στρατευμένους, ΑΜΕΑ.
  • Τακτική σύνδεση των νησιών με τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και επαρκή διανησιωτική σύνδεση.
  • Μείωση της τιμή της βενζίνης, που στα νησιά προσεγγίζει τα 2 ευρώ, με την ουσιαστική μείωση της υπέρογκης φορολογίας στα καύσιμα.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για σύγχρονες, ασφαλείς, επαρκείς και φτηνές συγκοινωνίες για όλα τα νησιά.»

Ο Βασίλης Μαυρέλος, ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το ‘’δίλημμα’’ των ευρωεκλογών δεν είναι ποια από τα κόμματα του πολυκομματικού μνημονιακού πλέγματος θα ενισχυθούν περισσότερο. Ούτε το εκλογικό «δίλημμα» είναι οι πολίτες να επιλέξουν μόνο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Και αυτό το ‘’δίλημμα’’ είναι κάλπικο. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κινούνται στο ίδιο πλαίσιο νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, λόγω των δεσμεύσεων τους προς τους δανειστές, για συνέχιση του μνημονιακού καθεστώτος λιτότητας μέχρι το 2060. Αλλά και γιατί στην εξωτερική πολιτική συμφωνούν στην μετατροπή της χώρας σε ευρωατλαντικό οικόπεδο.

Τα μηνύματα που έχουμε λένε ότι όχι μόνο θα εκλέξουμε ευρωβουλευτή (που έχουμε), αλλά ευρωβουλευτές. Κι αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι όσοι δεν έχουν αυτοσκοπό τις καρέκλες, τα αξιώματα, τα προνόμια και βάζουν πάνω απ’ όλα τις αρχές και τις δεσμεύσεις τους, τυγχάνουν της ηθικής αναγνώρισης και ανταμοιβής. Και θα τα καταφέρουμε. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις! Στις 26 Μάη στην κάλπη των Ευρωεκλογών ψηφίζουμε : Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής!»

Το κλιμάκιο της ΛΑΕ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο τη Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Χίου Βασίλη Παππά, την πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Βικτωρία Αμπατζή, ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου στο νησί και εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματα των δύο φορέων.

Το Σάββατο, 20/4, το κλιμάκιο περιόδευσε στον εμπορικό δρόμο (απλωταριά) της Χίου και είχε θερμή υποδοχή από τους κατοίκους της πόλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας