Στο εξοργιστικό 73,6% η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές

1281
ενεργειακή

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βρίσκεται η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα το 2019, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, η Ελλάδα παραμένει βασικός εισαγωγέας ενέργειας, σε ποσοστό 73.6% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 53.6%. Η χώρα μας έχει την έβδομη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση στην ΕΕ, και την τρίτη υψηλότερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά την Κύπρο και την Τουρκία.

Η έκθεση του ΙΕΝΕ επισημαίνει την ανάγκη για σταδιακή μείωση της ενεργειακής εξάρτησης έως το 2030 ώστε να προσεγγίσει η χώρα μας τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό, όπως επεσήμαναν ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής και ο διευθυντή μελετών του Ινστιτούτου κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, της μείωση του όγκου των εισαγόμενων καυσίμων καθώς κα ιμε την παράλληλη αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Στην έκθεση του ΙΕΝΕ γίνεται λόγος επίσης για την αναγκαιότητα σε συνεχείς επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, τόσο σε υποδομές όσο και για την ανάπτυξη των αγορών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας