Θάνατος της ΔΕΗ: Στις δημοπρασίες NOME η «φετινή» παραγωγή

1002

Στο 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής θα αντιστοιχεί εφέτος η ενέργεια που θα διαθέσει η ΔΕΗ μέσω ΝΟΜΕ στους ανταγωνιστές της.

Η ενέργεια που θα διαθέσει το 2019 η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της προμηθευτές ρεύματος, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, θα υπερβεί το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της επιχείρησης, τα ΝΟΜΕ εφέτος θα αντιστοιχούν στο 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πουλάει στους ανταγωνιστές της πολύ κάτω του κόστους (!!!) και πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον ενέργεια από την αγορά για να καλύψει τις δημοπρατούμενες ποσότητες, επωμιζόμενη το επιπλέον κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες θεσπίστηκαν, με πρόσχημα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αποκτήσουν σε βάρος της πρόσβαση σε πάμφθηνες πηγές ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες και νερά) στις οποίες δραστηριοποιείται αποκλειστικά η ΔΕΗ, προκειμένου να επιταχυνθεί  με την εξόντωση της ΔΕΗ η λεγόμενη “απελευθέρωση” της αγοράς λιανικής, όμως στην πράξη επεκτείνονται πέραν αυτών.

Σε σχέση με τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας που κηρύχθηκε άγονος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος είναι η επαναπροκήρυξή του, αφού προηγουμένως θα έχουν οριστικοποιηθεί τα οικονομικά δεδομένα των μονάδων (που έγιναν κερδοφόρες στο τέλος του 2018) και ενδεχομένως το προνομιακό καθεστώς των αποζημιώσεων που θα εισπράττουν οι μονάδες για την διαθεσιμότητα ισχύος, η έγκριση του οποίου από την ΕΕ εκκρεμεί.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας