Ο Στουρνάρας "αδειάζει" την Κυβέρνηση για βιαστική έξοδο στις αγορές

1821

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για έξοδο την άλλη εβδομάδα με βάση την ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 – Πιθανή ημερομηνία η άλλη Πέμπτη, 20 Ιουλίου.

Την άποψη ότι είναι «λίγο νωρίς» για μια έξοδο στις αγορές διατύπωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, η Ελλάδα να κάνει δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο. Μπορεί να βγει αργότερα στις αγορές» ανέφερε.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα ίσως και λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου με θέμα την Ελλάδα. Η 20ή Ιουλίου, αντί της 27ης που γνωρίζαμε ως τώρα, έγινε γνωστή την Τρίτη από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πoλ Τόμσεν. Μιλώντας από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας είπε μεταξύ άλλων ότι «αν η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει την επαφή με τις αγορές αυτό θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο» κάτι που εξελήφθη ως «θετικό σήμα» από την κυβέρνηση.
Την ίδια ερμηνεία έκαναν στο Μαξίμου και για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος τόνισε: «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει πολύ, χρειάζεται επικοινωνία με τις αγορές, να καταλάβουν οι επενδυτές ότι η έξοδος θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα είναι η εξαίρεση». Βεβαίως ο ίδιος έχει τοποθετήσει με παλαιότερες δηλώσεις του το χρόνο της εξόδου στο τέλος του 2017 ή στην αρχή του 2018.
Η λογική του κ. Στουρνάρα είναι ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα πρέπει να αποτελέσει ένα «πυροτέχνημα» αλλά θα πρέπει να έχει συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί η έξοδος από τη μνημονιακή εποχή. «Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο εξαιτίας της μη ξεκάθαρης κατάστασης του τι θα συμβεί με το χρέος της, τότε φοβάμαι ότι ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης θα είναι αναπόφευκτο. Φυσικά κανείς δεν εύχεται κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση του για την ανάγκη μείωσης των φόρων για να ανασάνει η οικονομία. «Είναι αναγκαία η αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη. Θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών» είπε.

Άμεσα η έξοδος

Αυτά σε επίπεδο δηλώσεων. Διότι σε επίπεδο σχεδιασμού η κυβέρνηση φαίνεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της. ‘Οπως έγραψε το newmoney.gr ήδη από τον Μάρτιο η ημερομηνία – στόχος ήταν από την αρχή η 20ή Ιουλίου. Την ίδια μέρα η Ελλάδα θα αποπληρώσει ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 3,9 δισ. ευρώ και το βράδυ θα συνεδριάσει στην Ουάσινγκτον το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα. Σύμφωνα με παράγοντες των αγορών, το πρωί της 20ής Ιουλίου είναι μια πολύ πιθανή ημερομηνία.
Η βάση της έκδοσης ύψους ως 3,5 δισ. ευρώ θα είναι η ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του Απριλίου του 2014 με στόχο ένα επιτόκιο από 4,75% ως 4,85%. Η ανταλλαγή σημαίνει ότι ένα μέρος από τους υπό έκδοση τίτλους θα δοθεί σε αυτούς που ήδη κατέχουν τα πενταετή ομόλογα του 2014 που κανονικά θα έληγαν τον Απρίλιο του 2019. Eπομένως θα δώσουν πίσω τα ομόλογα που λήγουν το 2019 και έχουν αυτή τη στιγμή απόδοση 3,7% και θα πάρουν χρεόγραφα που θα ωριμάζουν το 2022 με επιτόκιο στην περιοχή του 4,8%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας