Στον κόφτη των υπέρογκων πλεονασμάτων μισθοί, συντάξεις, δημόσιες επενδύσεις και Πρόνοια

1351
μείωση

«Τρύπα» 58 εκατομμύρια ευρώ σε εισπράξεις από φόρους καυσίμων που προϋπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών, άνοιξε στο πρώτο δίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 τα κρατικά έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα (που υπολογίζεται με βάση τον όγκο και όχι την τιμή των ποσοτήτων που πουλήθηκαν) δεν ξεπέρασαν τα 676 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προϋπολόγιζε να εισπράξει 734 εκατ. ευρώ (-58 εκατ. ευρώ) και στο α΄δίμηνο του 2017 είχε εισπράξει 725 εκατ. ευρώ.
Καθώς το δημόσιο έχασε 49 εκατ. ευρώ σε δύο μήνες σε σχέση με όσα εισέπραξε πέρυσι, υπολογίζεται πως φέτος πωλήθηκαν τουλάχιστον 120.000.000 λίτραλιγότερα. Και αυτό γιατί ο Ειδικός Φόρος κλιμακώνεται από 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο πετρελαίου θέρμανσης, σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο πετρελαίου κίνησης και 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο βενζίνης. Κατά προσέγγιση δηλαδή κυμαίνεται σε περίπου 0,4 ή 0,5 ευρώ ανά λίτρο των καυσίμων.
Στο οικονομικό επιτελείο πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν, καθώς πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα 2,751 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από τα 1,307 δισ. που προϋπολόγιζαν.

Για να το επιτύχουν, το δημόσιο εισέπραξε καθαρά έσοδα μέσα σε 2 μήνες ύψους 9 δισ. ευρώ . Από αυτά όμως, το 1 δισ. προήλθε από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών από απλήρωτους φόρους περασμένων ετών. Εισέπραξε και άλλα 2,656 δισ. ευρώ από ΦΠΑ ή 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι, καθώς από 1.12018 αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Στα 1,4 δισ. ανήλθαν οι εισπράξεις από άμεσους φόρους εισοδήματος (κυρίως λόγω παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις) και άλλα 1,4 δισ. ευρώ ήταν επιδοτήσεις από ΕΕ και άλλα μη φορολογικά έσοδα. Από την Τράπεζα της Ελλάδος το δημόσιο αποκόμισε 314 εκατ. ευρώ, ως μέρισμα από κέρδη της ΤτΕ από τίτλους του ελληνικού δημοσίου.
Στις κρατικές δαπάνες έχει πέσει «τσεκούρι» ύψους μισού δισ. ευρώ. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ οι πληρωμές για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 104 εκατομμύρια ευρώ, το δημόσιο πλήρωσε εργοδοτικές εισφορές 20 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στον ΕΦΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ.

Και ενώ –παράνομα- οι ασφαλιστικές κρατήσεις που πληρώνουν οι συνταξιούχοι δεν μειώνονται αν και μειώνονται οι συντάξεις τους, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε 66 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα φέτος, σαν επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ για συντάξεις του δημοσίου.
«Μαχαίρι» κόπηκαν (κατά 71 εκατομμύρια ευρώ) και οι δαπάνες για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική προστασία. Για παράδειγμα, από το κονδύλι των 2,127 δισ.. ευρώ που έχει προβλέψει φέτος για Κοινωνική προστασία, ως τον Φεβρουάριο είχε δαπανήσει μόλις 157 εκατομμύρια ευρώ (τα μισά δηλαδή από όσα αναλογούν).

Αλλά και για Δημόσιες Επενδύσεις, ενώ έχει προϋπολογίσει να δαπανήσει 6,750 δισ. ευρώ, μέχρι και τον Φεβρουάριο είχε διαθέσει από τα κρατικά ταμεία μόλις 187 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτω από 3% του ετήσιου προϋπολογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας