Στον Άρειο Πάγο, η εκδίκαση της καταδικασμένης καθαρίστριας από το Βόλο

1098
άρειο

ΜΕΤΑ: Αναίρεση ποινής κάθειρξης, επιστροφή στα μητρώα ασφαλισμένων και άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας καθαρίστριας

Εκδικάζεται την Τετάρτη 6 Φλεβάρη στον Άρειο Πάγο, και ώρα 8.30, η υπόθεση της αναίρεσης της εξαντλητικής ποινής των 10 ετών κάθειρξης στην 53χρονη καθαρίστρια των παιδικών σταθμών του Δήμου Βόλου, της Δήμητρας (Τούλα) Τσιαντάκη, επειδή βρέθηκε έπειτα από 20 χρόνια με παραποιημένο απολυτήριο δημοτικού, με το οποίο προσελήφθη ως καθαρίστρια το 1996. Σύμφωνα με την ταξική δικαιοσύνη, η καθαρίστρια υπέπεσε στο αδίκημα της κακουργηματικής απάτης κατ’ επάγγελμα (!) και κατά συνήθεια (!) σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (!), δηλαδή κατηγορία η οποία επιφέρει ως απειλούμενη ποινή ακόμα και τα ισόβια!

Να σημειωθεί πως Σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και φορείς, όπως το ΜΕΤΑ, παραμένουν στο πλευρό της καθαρίστριας, ζητούν την αναίρεση της ποινής και την επιστροφή της στην εργασία, με όλα τα δικαιώματά της, ενώ διοργανώνουν συγκέντρωση συμπαράστασης την ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης έξω από τον Άρειο Πάγο.

Λόγοι αναίρεσης της ποινής

Όπως τονίζουν προς την ιστοσελίδα «Ημεροδρόμος» οι νομικοί παραστάτες της καθαρίστριας, ένας μόνο από τους βασικούς λόγους αναίρεσης είναι ο ακόλουθος:

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αιτιολογείται το αδίκημα περί περιουσιακής βλάβης του Δημοσίου ώστε αντικειμενικά να στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης. Και τούτο διότι η θεωρούμενη «ζημιά» που επήλθε από τη θεωρούμενη ως απατηλή συμπεριφορά της καθαρίστριας – όπου σαν «ζημιά» εδώ εκλαμβάνεται η καταβολή των μισθών της – ισοσταθμίζεται από την ισάξια αντιπαροχή που περιήλθε στο Δήμο από την παρασχεθείσα εργασία της.

Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι: Για τη θέση στην οποία προσλήφθηκε η καθαρίστρια και για την παρασχεθείσα εργασία που παρείχε, το αν είχε τελειώσει την Ε’ ή την Στ’ Δημοτικού δεν προσθέτει ή αφαιρεί τίποτα σε γνώσεις ή δεξιότητες που θα μπορούσαν αντικειμενικά να επηρεάσουν την ποιότητα των υπηρεσιών της. Υπηρεσίες που όλοι αναγνωρίζουν ότι με ευσυνειδησία παρείχε, όντας απολύτως συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της.

Συνεπώς, είναι απολύτως αναιτιολόγητη η κρίση του Δικαστηρίου περί ύπαρξης περιουσιακής ζημίας του Δημοσίου, που υπολογίζεται στο ύψος των καταβληθέντων μισθών, στο όνομα της μη νόμιμης πρόσληψης, από την στιγμή που οι μισθοί αυτοί καταβλήθηκαν για εργασία που προσφέρθηκε. Η εμφανιζόμενη σαν ζημία» ισοσταθμίζεται από τις πράγματι παρασχεθείσες υπηρεσίες της καθαρίστριας, δεδομένου επιπλέον ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτούνταν για τη θέση της καθαρίστριας ιδιαίτερες εξειδικευμένες πνευματικές δεξιότητες, ικανότητες και πιστοποιημένες γνώσεις που ο Δήμος ποτέ άλλωστε δεν απέβλεψε ή ζήτησε από εκείνη.

Με άλλα λόγια, η καθαρίστρια πληρώθηκε διότι πράγματι εργάσθηκε. Γεγονός που καθιστά πρόδηλα εσφαλμένη την ερμηνεία και την εφαρμογή του άρθρου 386 του ΠΚ περί «απάτης» ή «αδικήματος» καθώς καμία «απάτη» και καμία «περιουσιακή βλάβη» του Δημοσίου δεν υπήρξε.

Εφόσον το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κατά την εξέταση της αίτησης αναίρεσης κάνει δεκτό το αίτημα, τότε η υπόθεση θα επιστρέψει πίσω στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για να εκδικαστεί εκ νέου.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Την ώρα που η κυβέρνηση «εξοπλίζει» με εκατομμύρια ευρώ την εργοδοσία, το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές, στον αντίποδα των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθεί εξαθλιώνοντας εργαζομένους, συνταξιούχους και κοινωνία, την ώρα που «στυλοβάτες» των πολιτικών της με πλαστά πτυχία πέφτουν… στα μαλακά, βρίσκει μια καθαρίστρια για να εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα και να αποδώσει το «αστικό δίκαιο».

Η ιστορία της είναι μία από τις πολλές ιστορίες καθημερινού αγώνα επιβίωσης της πληττόμενης πλειονότητας του λαού, του συνόλου των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, σε ένα πραγματικό κόσμο (κι όχι στο «παράλληλο σύμπαν» του ΣΥΡΙΖΑ), με τεράστιες οικονομικές ανισότητες, υπερεκμετάλλευση του εργαζομένου, τρομοκρατίας του και διαρκούς εργασιακής του επισφάλειας, προκειμένου να επιβιώσει και να αποκομίσει κέρδη το κεφάλαιο, που έχει βρει ως σύμμαχο την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και το υπόλοιπο μνημονιακό πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η συναδέλφισσα αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Θήβας (της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκιση 10 ετών), έπειτα από το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε σε χρόνο «dt» (το ergasianet.gr, μαζί με άλλες ιστοσελίδες και Μέσα Ενημέρωσης είχε συμμετάσχει σε εκστρατεία για την απελευθέρωσή της και είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 50.000 υπογραφές).

Το ΜΕΤΑ δηλώνει πως παραμένει αλληλέγγυο στη συνάδελφο και καλεί τους εργαζομένους και τα Σωματεία, κάθε πολίτη να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην καθαρίστρια των παιδικών σταθμών του Δήμου Βόλου, ενόψει της δίκης, στις 6 Φλεβάρη. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και μακρύς. Είναι, όμως, ο μοναδικός δρόμος για να να επανέλθει η συναδέλφισσά μας στην εργασία της, με αναίρεση της ποινής της και αναγνώριση των δεδουλευμένων της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας