Στη Σκοτία το πρώτο βρετανικό διαστημοδρόμιο

1251
σκοτία

Μία απομακρυσμένη, αφιλόξενη έκταση στη βόρεια ακτή της Σκοτίας πρόκειται να γίνει το πρώτο διαστημοδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η χερσόνησος Αμόιν στο Σάδερλαντ επελέγη ως το πλέον κατάλληλο μέρος για την εκτόξευση πυραύλων που θα θέτουν σε τροχιά δορυφόρους. Σύμφωνα με το BBC, η διαστημική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Space Agency) πληρώνει 2,5 εκατ. λίρες στην Higlands and Islands Enterprise για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων. Η HIE θα συνεργαστεί με μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη Lockheed Martin, και σκοπός είναι οι εκτοξεύσεις να αρχίσουν μέσα στη δεκαετία του 2020.

Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο χρηματοδότησης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων διαστημικών εκτοξεύσεων της Μ. Βρετανίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων, Γκρεγκ Κλαρκ, στο Farnborough International Air Show. «Είμαστε μια από τις καλύτερες χώρες του κόσμου για έρευνα, ανάπτυξη, κατασκευή και εφαρμογές δορυφόρων- μικρών και μεγάλων. Και όταν βλέπουμε την επέκταση που λαμβάνει χώρα, και την ανάγκη εκτόξευσης αυτών των δορυφόρων, υπάρχει εδώ μια προφανής ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

Ο Κλαρκ παρουσίασε μια σειρά χρηματοδοτήσεων 33,5 εκατ λιρών από ένα σύνολο 50 εκατ. λιρών για να προχωρήσουν διάφορα προγράμματα στον τομέα. Η Lockheed θα έχει τη μερίδα του λέοντος, με 23,5 εκατ. λίρες, καθώς η εταιρεία θέλει να φέρει τον πύραυλο Electron, που επί της παρούσης εκτοξεύεται από τη Νέα Ζηλανδία, στη Σκοτία. Η βρετανική έκδοση του πυραύλου θα έχει μονάδα προώθησης και σύστημα άφεσης δορυφόρων που αναπτύχθηκαν στη Βρετανία.

Η ΗΙΕ θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις εκτοξεύσεων στο Αμόιν, με τη Lockheed να χρησιμοποιεί μια εξέδρα και μια δεύτερη να πηγαίνει πιθανότατα στην Orbex- μια εταιρεία που αναπτύσσει έναν πύραυλο 17 μέτρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας