Στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών Έλληνες ομογενείς επιστήμονες

1224

Τρεις Έλληνες – οι Χρήστος Ταχτσίδης, Βαλεντίν Ανάνικοφ και Ιβάν Στιλίδη – απαρτίζουν πλέον τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Ποιοι είναι οι τρεις ομογενείς διακριθέντες.

Πρόκειται για τους Χρήστο Ταχτσίδη, οφθαλμολόγο και πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, Βαλεντίν Ανάνικοφ, καθηγητή Ιατρικής, και Ιβάν Στιλίδη, γιατρό και διευθυντή του Ογκολογικού Κέντρου «Νικολάι Μπλαχόν».

Η εκλογή των τριών διεθνών αναγνωρισμένων Ελλήνων, έγινε γεγονός στις 15 Νοεμβρίου του 2019, μετά το πέρας της σχετικής εκλογικής διαδικασίας.

Ποιοι είναι οι τρεις Έλληνες ομογενείς

Από αριστερά: Χρήστος Ταχτσίδης, Βαλεντίν Ανάνικοφ και Ιβάν ΣτιλίδηςΤρεις Έλληνες ποντιακής καταγωγής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών

Ο Χρήστος Ταχτσίδης γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1953 στην περιφέρεια Γκολόντναγια Στεπ του Καζακστάν, έλκοντας την καταγωγή του από την Τραπεζούντα. Το 1976 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Περιφέρειας Σβερντλόφσκ.

Εργάστηκε ως λέκτορας στην Έδρα Οφθαλμικών Παθήσεων, ενώ την περίοδο 1987 – 2000 διατέλεσε διευθυντής θυγατρικής μίας εκ των διασημότερων οφθαλμολογικών κλινικών της Ρωσίας, της «Μικροχειρουργικής Ματιού».

Το 2001 έγινε διδάκτωρ Ιατρικής, ενώ τοποθετήθηκε ως γενικός διευθυντής της κλινικής «Μικροχειρουργική Ματιού». Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 εκλέχτηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ το 2013 διορίστηκε αναπληρωτής πρύτανης στο Ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής «Νικολάι Πιρογκόφ» της Μόσχας.

Από την πλευρά του, ο Βαλεντίν Ανάνικοφ γεννήθηκε το 1975. Το 1996 αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Ντόνετσκ, ενώ το 2003 έγινε διδάκτωρ Χημείας. Είναι επικεφαλής ενός εκ των σπουδαιότερων επιστημονικών – ερευνητικών ινστιτούτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, του Ινστιτούτου Οργανικής Χημείας «Νικολάι Ζελίνσκι».

Αποτελεί δε, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου για θέματα Νεολαίας – στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης – του Συμβουλίου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (από τις 29 Μαΐου 2008).

Τέλος, ο Ιβάν Στιλίδης γεννήθηκε την 1 Απριλίου 1964 στο Σουχούμι της Αμπχαζίας. Το 1988 αποφοίτησε από το Ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής «Νικολάι Πιρογκόφ», ενώ το 1992 έγινε διδάκτωρ Ιατρικής.

Εργάζεται στο Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Ογκολογικό Κέντρο «Νικολάι Μπλαχίν». Το 2005 προήχθη στη βαθμίδα του καθηγητή στην ειδικότητα της Ογκολογίας, ενώ το 2008 εκλέχτηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει περισσότερες από 320 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας