Στα ύψη οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης-Πάνω από 30% επιβάρυνση

685
Στα ύψη οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης

«Να μιλάμε για την τσάντα της νοικοκυράς, το καλάθι έχει καταργηθεί προ πολλού» μας είπε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Γιώργος Λεχουρίτης, όταν του ζητήσαμε στοιχεία για τις τιμές των τροφίμων. Η άνοδος τιμών στα τρόφιμα, την οποία συνειδητοποιούν καθημερινά οι καταναλωτές, καταγράφουν τα στοιχεία του ΙΝΚΑ και επιβεβαιώνει η ΕΛΣΤΑΤ, είναι παρούσα. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι καλπάζουσα όταν ενσωματωθούν και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, οι συνέπειες των καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις θεομηνίες (ιδιαίτερα στα νωπά τρόφιμα, στο μέλι και στο ελαιόλαδο).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2021 έχει σημειωθεί αύξηση στα είδη διατροφής και στα μη αλκοολούχα ποτά της τάξεως των 3,1%, ενώ τα λαχανικά (με 21,1%) και το ελαιόλαδο (με 18,4%) συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 5 ειδών με τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις (τα άλλα 3 είναι το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο).

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ μας μίλησε για τη δική τους εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία θα επιβαρυνθεί τόσο το οικογενειακό τραπέζι, αλλά και συνολικά η τσέπη μας κατά 30%. «Πολλά καταναλωτικά αγαθά πήραν αυξήσεις στην αρχή 5-25%, τώρα όμως μιλάμε για μια αυξητική τάση που σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ξεπέρασαν το 50%, ακόμα και το 130%» είπε.

«Το Βήμα» συζήτησε με νοικοκυρές για την εμπειρία τους από τις αυξήσεις στο καθημερινό τραπέζι και το πώς τα βγάζουν πέρα. Αυτό που έχουν διαπιστώσει είναι αυξήσεις σταδιακές, βλέπουν τα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ να ανεβαίνουν κάθε φορά από λίγο. «Βλέπεις από βδομάδα σε βδομάδα, από μέρα σε μέρα, όταν τελειώσει η παρτίδα, η επόμενη που θα έρθει στο ράφι θα έχει διαφορετική τιμή – προς τα πάνω φυσικά» σύμφωνα με τη συνταξιούχο κυρία Κλαυδία Μάμαλη, που ζει στην Αθήνα με τον επίσης συνταξιούχο σύζυγό της. Με τη διαπίστωση αυτή συμφωνεί η κυρία Κυριακή Παπάζογλου, που ζει μόνη, στη Θεσσαλονίκη. «Φυσικά και έχουν αυξηθεί οι τιμές στα τρόφιμα. Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι, δεν βρίσκεις ποτέ την τελευταία τιμή που είχες ψωνίσει. Τώρα είναι πολύ πιο έντονο το φαινόμενο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας