Στα ύψη οι αποδόσεις ομολόγων-Δεν έπεισε Λαγκάρντ-Κίνδυνοι νέας χρεωκοπίας Ελλάδας

846

Στο 2,62% η απόδοση του 10ετους

Διατηρήθηκαν οι ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα και δη στα ελληνικά, καθώς οι προσπάθειες Λαγκάρντ να βάλει φρένο στις προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων δεν έπεισαν ιδιαίτερα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι στο 2,62% αυξημένη κατά 2,78% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμοενώ στο 1,9% του ιταλικού.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδηγεί και την ΕΚΤ σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής,  παρά τις προειδοποιήσεις Λαγκάρντ ότι η αύξηση τώρα των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα ανέκοπτε τον υψηλό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και θα έπληττε μόνο την οικονομία.

Οι πληθωριστικές πιέσεις αλλάζουν τα δεδομένα και επιταχύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων οι οποίες θα σηματοδοτήσουν πιθανότατα το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι «γροθιά στο στομάχι» για τη Federal Reserve και αυξάνουν αισθητά τις πιθανότητες για μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, προειδοποιεί η Citi Research.

O δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε τον Ιουνάριο στο 7,5% σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 0,6% και σε μηνιαία. Μάλιστα και ο δομικός πληθωρισμός (στον οποίο δεν υπολογίζονται οι κλάδοι τροφίμων και ενέργειας) ενισχύθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές είναι ευρύτατες και με μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας