Στα ύψη η επίθεση της γραφειοκρατίας Βρυξελλών κατά Ιταλίας για προϋπολογισμό

891

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Ιταλίας με ευρωζώνη

Στα ύψη παραμένει  επίθεση των Βρυξελλών εναντίον της Ρώμης για τον προϋπολογισμό του 2019, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria. 

Ο Centeno τόνισε ότι ΕΕ και αγορές αναμένουν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της Ιταλίας για τον 2019, με τον Tria να ξεκαθαρίζει ότι τα βασικά στοιχεία δεν πρόκειται να αλλάξουν, ενώ χαρακτήρισε «αυτοκτονία» τη μείωση του ελλείμματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλάις δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα.


Απάντηση στον Centeno δίνει μέσω συνέντευξής του στο Politico, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, τονίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός 2019 δεν πρόκειται να αλλάξει» και προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί τη βασική «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο και την ιταλική κυβέρνηση.

Νωρίτερα ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis δήλωσε ότι η ΕΕ εξετάζει την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Salvini: Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό του 2019

Ως το «τελευταίο δίχτυ ασφαλείας της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την χώρα του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, σε δηλώσεις του στο Politico.

Ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος για… πόλεμο με την Ευρωζώνη αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, για τον οποίο επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που θα ασκηθούν.

Μιλώντας από το γραφείο του στο Viminale, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Salvini τονίζει ότι θέλει ειρήνη σε όλα τα άλλα θέματα, από το Brexit έως και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία.
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος για σκληρή μάχη με τις Βρυξέλλες απαντά καταφατικά.

«Οι τελευταίοι πέντε προϋπολογισμοί που επικροτήθηκαν από την Ευρώπη και τις αγορές αύξησαν το [δημόσιο] χρέος κατά € 300 δισ.

Και οδήγησαν σε ανάπτυξη μόλις 0,9%.

Δεν μας τρομάζουν οι απειλές για πρόστιμα.

Άλλωστε μας έχουν βάλει πολλά», δηλώνει ο Salvini.

Εκτιμά ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των επιδοτήσεων προς την Ιταλία ως μέτρο τιμωρίας ενάντια στην «ανυπάκουη» Ρώμη.

«Η Ιταλία είναι μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, η δεύτερη ισχυρότερη παραγωγική δύναμη της Ευρώπης, δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν όπως το Λουξεμβούργο (σ.σ.: το οποίο, επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ).

Αναφορικά με το ευρώ εκτιμά ότι «ήταν ένα πείραμα που ήταν κοινωνικά και οικονομικά λανθασμένο», αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι «δεν ήρθαμε  στην κυβέρνηση για να βγάλουμε την Ιταλία από την Ευρωζώνη ή για να καταστρέψουμε την ΕΕ.

Δουλεύουμε με αυτό που έχουμε, μένουμε στην ΕΕ και στο σύστημα ενιαίου νομίσματος».

Επιπρόσθετα στέλνει και ένα σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες: «Παρά αυτά για τα οποία μας κατηγορούν, δεν είμαστε το σκιάχτρο της Ευρώπης.
Κατά τη γνώμη μου, είμαστε το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας για την Ευρώπη».

Centeno: Η αναθεώρηση του ιταλικού προϋπολογισμού θα διαλύσει τις αμφιβολίες της αγοράς

Την ανάγκη αναθεώρησης του ιταλικού προϋπολογισμού επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι μια τέτοια κίνηση από την ιταλική κυβέρνηση θα συμβάλλει στη διάλυση των αμφιβολιών στις αγορές.

«Στην αγορά υπάρχουν αμφιβολίες για τη σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης» επεσήμανε και τόνισε ότι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα διαλύσει αυτές τις αμφιβολίες.

Παράλληλα, ο Centeno εξέφρασε την ελπίδα η ιταλική κυβέρνηση να παρουσιάσει βελτιωμένο προϋπολογισμό.

Πάντως, επεσήμανε ότι «η Ιταλία είναι κεντρικός παίκτης της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι είναι ανεκτίμητη η συμβολή της στην μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Tria: Αυτοκτονία η μείωση του ελλείμματος

Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της διαδικασίας υποβάθμισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Mario Centeno.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος της Ιταλίας, ενώ σχολίασε ότι «πολλές χώρες της ΕΕ έχουν παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά πάντα επιτυγχάνεται συμφωνία».

Παράλληλα, ο Tria τόνισε ότι «απότομη μείωση του ελλείμματος σε αυτό το στάδιο του οικονομικού κύκλου θα ήταν “αυτοκτονία”», ενώ επανέλαβε τη θέση της ιταλικής κυβέρνησης ότι «βασικά σημεία του προϋπολογισμού θα μείνουν αμετάβλητα».

Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ζήτησε εποικοδομητικό διάλογο με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

Τράπεζα της Ιταλίας: Φιλοδοξοι οι στόχοι για την ανάπτυξη – Αυξάνεται το κόστος δανεισμού 

Την ελπίδα της για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα σέβεται τους κανόνες και θα στηρίζει την οικονομία, εξέφρασε η Τράπεζα της Ιταλίας.

Όπως τονίζει η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, η επεκτατική πολιτική του προϋπολογισμού για το 2019, δεν εγγυάται την ανάπτυξη.
Και αυτό γιατί όπως εξηγεί, το ρίσκο από την άνοδο στο κόστος δανεισμού, ακυρώσει την επίδραση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας είναι φιλόδοξες, δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών.

Dombrovskis: Eξετάζουμε την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία

Tην ανάγκη να εκκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας αξιολογεί η Κομισιόν, εάν η Ρώμη δεν προχωρήσει σε αλλαγές στον προϋπολογισμό της έως τις 13 Νοεμβρίου.
Η Κομισιόν απέρριψε τον περασμένο μήνα το δημοσιονομικό σχέδιο της Ιταλίας για το 2019 και έδωσε στη Ρώμη περιθώριο έως τις 13 Νοεμβρίου να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό.

Ωστόσο, η Ρώμη επανέλαβε χθες ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τα σχέδιά της.
“Συνεχίζουμε να αναμένουμε την επίσημη απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης…Παράλληλα αξιολογούμε την ανάγκη να ανοίξουμε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για εκείνες τις χώρες των οποίων το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνά το 60%”, δήλωσε ο Dombrovskis σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι.

“Η αξιολόγησή μας είναι ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας βασίζει τον προϋπολογισμό σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις”, δήλωσε ο Dombrovskis.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι τα επιτόκια της Ιταλίας έχουν ήδη αυξηθεί “σημαντικά” από τον προηγούμενο χρόνο και θα μπορούσε να ασκήσουν πιέσεις στην πραγματική οικονομία υπό τη μορφή υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις ιταλικές εταιρίες, υψηλότερων επιτοκίων για καταναλωτικά δάνεια και μείωσης των επενδύσεων. “Αντί της αναμενόμενης στήριξης, στην πραγματικότητα βλέπουμε τη στρατηγική αυτή να επιβραδύνει περαιτέρω την ιταλική οικονομία.

Στην πραγματικότητα βλέπουμε την Ιταλία να είναι η βραδύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ με ρυθμό ανάπτυξης 1,1%”, δήλωσε.

Di Maio: Θέλουμε μέτρα για τη μείωση του χρέους – Το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4%, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις

Την εκτίμηση ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα υποχωρήσουν μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και της στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio.

Όπως είπε, οι αλλαγές στην ιταλική οικονομία θα λειτουργήσουν το 2019, ενώ πρόσθεσε ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% το 2019.
«Η κυβέρνηση θέλει επεκτατικά μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους» τόνισε ο Di Maio.Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να γίνουν πολλές περικοπές δαπανών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 2,4% για το έλλειμμα.
«Θα καταργήσουμε τουλάχιστον 200 άχρηστους νόμους και θα συμβάλλουμε στη μείωση των δαπανών» επεσήμανε.
Τέλος, ο Di Maio εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία και πρόσθεσε ότι «ο διάλογος με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό θα έχει θετικά αποτελέσματα».

Tria: Η οικονομική επιβράδυνση της Ιταλίας είναι ευθυγραμμισμένη με την υπόλοιπη ΕΕ

Την άποψη ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένη από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι το 2,4% θα είναι το ανώτατο όριο για το έλλειμμα του 2019, ενώ απέκλεισε σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό.

«Η Ιταλία σκοπεύει να επιβεβαιώσει τους βασικούς πυλώνες του δημοσιονομικού της σχεδίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τεταμενο κλίμα 

Το κλίμα είναι τεταμένο ύστερα από τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν και ενώ απομένουν μόλις 4 ημέρες προκειμένου η Ιταλία να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio διαμηνύει εκ νέου ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο στόχος του 2,4% για το έλλειμμα 2019.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Κομισιόν δημοσιοποίησε στοιχεία βάσει των οποίων το έλλειμμα της Ιταλίας θα αυξηθεί σταδιακά, από 1,9% το 2018, σε 2,9% το 2019 και σε 3,1% του ΑΕΠ το 2020, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% το 2018, 2,4% το 2019 και 2,1% το 2020.

Πρόκειται για μια απόκλιση εκτιμήσεων που ασκεί περισσότερη πίεση στην Ιταλία προκειμένου να αναθεωρήσει τα στοιχεία της για το 2019, δεδομένου ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει προθεσμία έως τις 13/11 προκειμένου να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού.

Κάτι τέτοιο όμως η Ρώμη δεν φαίνεται πως έχει διάθεση να το πράξει.
Και αντί για άμυνα περνά στην αντεπίθεση.

Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Lega και επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ιταλίας, Claudio Borghi, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως η Κομισιόν χρησιμοποίησε κατασκευασμένα στοιχεία για να κρίνει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση για το 2019.

«Παραμένει ερωτηματικό εάν η Κομισιόν θα έχει το «κουράγιο» να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία» υποστήριξε σύμφωνα με τη La Stampa ο Borghi.
Σημειώνεται πως αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, G. Tria, ο οποίος και αυτός υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι λανθασμένες και ελλιπείς.

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιταλικό έλλειμμα έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και προκύπτουν από μια ανακριβή και ελλιπή ανάλυση του προϋπολογισμού.

Λυπούμαστε που επισημαίνουμε αυτό το τεχνικό ολίσθημα εκ μέρους της Κομισιόν, το οποίο δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Επιτροπή» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Tria, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της ιταλικής κυβέρνησης καθιστά σαφές πως θα συνεχίσει με τις δικές του εκτιμήσεις.

Στο 3,41% το 10ετές ομόλογο

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του μήνα οδεύουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης στην Κομισιόν σχετικά με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού 2019.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ενισχυθεί κατά 10 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα, ωστόσο, η αγορά ιταλικών ομολόγων καταγράφει σταθεροποίηση, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,41%, οριακά υψηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (3,40%).
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,20% από 1,184% χθες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας