Στα νύχια της Intrum τα κόκκινα δάνεια Πειραιώς και γενικότερα

    3675
    intrum

    Τσουνάμι πιέσεων και πλειστηριασμών θα υποστούν οι κόκκινοι δανειολήπτες – Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα χάσουν το σπίτι τους – Στον “αέρα” οι 1.200 εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς που δουλεύουν στα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο. 

    Στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 27 δισ. ευρώ, οδηγεί η συμφωνία που ανακοίνωσαν προχθές η Τράπεζα Πειραιώς και ο σουηδικός όμιλος Intrum.

    Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά όλης της μονάδας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς (Recovery Business Unit – RBU) στη νέα εταιρεία που συστήνουν τα δύο μέρη και στην οποία θα μεταφερθεί η διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της τράπεζας. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης είναι 10ετής και η ολοκλήρωση της συμφωνίας τοποθετείται τον προσεχή Οκτώβριο.

    Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στα 328 εκατ. ευρώ.

    Στη νέα εταιρεία, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται στα 410 εκατ. ευρώ, η Intrum θα κατέχει το 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% διατηρεί η Τράπεζα Πειραιώς. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας δεύτερης εταιρείας, με την ίδια μετοχική σύνθεση, η οποία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων (Real Estate Owned Assets – REOs) της τράπεζας, αξίας 1 δισ. ευρώ, καθώς και ακίνητα προερχόμενα από τρίτες πηγές.

    Η νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων θα έχει ενεργό ρόλο όχι μόνο στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά θα διευρύνει το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο μέσω της ανάληψης νέων εργασιών στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, που προγραμματίζουν οι τράπεζες, αλλά και των σχεδίων δημιουργίας σχημάτων, όπως το Asset Protection Scheme και το Asset Management Company, που προωθούνται από το ΤΧΣ και την ΤτΕ αντίστοιχα.

    Πολιτικοί και τραπεζικοί κύκλοι τόνιζαν ότι “μαύρες μέρες” αναμένουν τους δανειολήπτες όχι μόνο της Πειραιώς αλλά όλης της χώρας μετά την ανάληψη όλων των κόκκινων δανείων της Τρ. Πειραιώς από το ληστρικό σουηδικό fund  Intrum.

    Η ανάθεση στην Intrum της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα πέταξε στα σκουπίδια τον ν. Κατσέλη και τον αντικατέστησε με ένα τραπεζοκεντρικό νόμο οδοστρωτήρα, γίνεται βάση ενός μακάβριου σχεδίου για μαζικούς και ανάλγητους πλειστηριασμούς χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς τον υπολογισμό πολιτικού, ανθρώπινου και κοινωνικού κόστους.

    Τέλος, η είσοδος της Intrum στα κόκκινα δάνεια σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου εργασιακού και μισθολογικού μεσαίωνα για τους τραπεζοϋπαλλήλους

    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας