Σουδάν: Ακύρωση της συμφωνίας των στρατηγών με την αντιπολίτευση

866
σουδάν

Την ακύρωση της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει με το κίνημα διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και τη διεξαγωγή εκλογών σε εννέα μήνες ανακοίνωσαν οι στρατιωτικοί που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Σουδάν από την 11η Απριλίου, όταν ανέτρεψαν τον αυταρχικό πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον του.

Το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο «αποφάσισε να σταματήσει να διαπραγματεύεται με τη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή», οργάνωση που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, «να ακυρώσει ότι είχε συμφωνηθεί και να διεξαγάγει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες», ανέφερε ο επικεφαλής του, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την σουδανική κρατική τηλεόραση.

Στις διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος καθώς και να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, όμως μήλο της έριδος ήταν εάν στο σώμα αυτό θα πλειοψηφούσαν οι στρατηγοί ή όχι και ποιος θα αναλάμβανε επικεφαλής του. Οι συνομιλίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και εβδομάδες.

Η ανακοίνωση του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου ακολούθησε το κύμα αιματηρής καταστολής τη Δευτέρα, κατά το οποίο σύμφωνα με οργανώσεις γιατρών προσκείμενες στο κίνημα διαμαρτυρίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Το κύμα βίας καταδικάστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα. Διαμαρτυρίες εκφράστηκαν και από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενώ Κίνα και Ρωσία αναμένουν τις αποφάσεις της Αφρικανικής Ένωσης, του οργανισμού όπου συμμετέχουν όλες οι αφρικανικές χώρες.

Ο στρατηγός Μπουρχάν δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα, ενώ το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο διέψευσε ότι διέταξε τη «διάλυση δια της βίας» της διαμαρτυρίας.

Από την 6η Απριλίου, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει μπροστά στην έδρα του Γενικού Επιτελείου στο Χαρτούμ, αξιώνοντας από τις ένοπλες δυνάμεις να ανατρέψουν τον αυταρχικό πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ, που βρισκόταν στην εξουσία σχεδόν τριάντα χρόνια. Μετά την απομάκρυνση του Μπασίρ από την εξουσία με το πραξικόπημα των στρατηγών του στις 11 Απριλίου, οι διαδηλωτές απαιτούσαν παράδοση της εξουσίας σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση ώστε να οργανωθούν εκλογές και την αποχώρηση των στρατιωτικών από το τιμόνι της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας