Σκουπιδοτενεκές το Χρηματιστήριο. Κουρελόχαρτα οι τραπεζικές μετοχές. Στα τάρταρα η οικονομία

1309
xρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κάνει από μέρα σε μέρα απλώς βουτιές προς τα κάτω. Το Χρηματιστήριο έχει γίνει, πλέον, κάδος από κουρελόχαρτα και το χωρίζει μια μόνο κλωστή από τα τάρταρα.

Η άθλια κατάσταση του ΧΑΑ αποτυπώνει την τραγωδία της ελληνικής οικονομίας και το ναυάγιο κάθε δυνατότητας για το υποτιθέμενο “μεταμνημονιακό” success story. Η Χρηματιστηριακή κατάρρευση είναι και επενδυτική κατάρρευση και κατάρρευση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Την Ελλάδα αναμένουν μαύρες μέρες!

Ούτε σήμερα δεν έβαλαν στοπ οι πωλητές των τραπεζικών μετοχών, οι οποίοι με αφορμή τις αλλαγές του MSCI, συνέχισαν τις μεγάλες εντολές τους, οδηγώντας πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών πλησίον του κατώτατου ορίου της δίμηνης συσσώρευσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 617,18 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 626,39 μονάδων (+0,11%) και 612,84 μον. (-2,05%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 716,8 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,14%, στις 1.617,10 μονάδες, ενώ στο -1,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 983,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,94% στις 436,77 μονάδες.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον δείκτη Standard Greece του MSCI, από τον οποίο αφαιρούνται οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ξεπερνούν το 15%, με τις δύο πρώτες να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά. Άλλωστε, από τις 30 Αυγούστου ο κλάδος μετρά απώλειες που ξεπερνούν το 40%, χάνοντας πάνω από 3 δισ. από την κεφαλαιοποίησή τους.

Μέσα σε δυόμιση μήνες ο κλάδος έχει βγει φοβερά τραυματισμένος από μια αγορά που κινείται γύρω από αυτόν. Και όλα αυτά, όταν ακόμη οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια, απόρροια των αλλαγών των δεικτών του MSCI, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Άλλωστε, η ίδια η Wood σήμερα έκανε τη διαφορά σε σχέση με άλλους αναλυτές, και εκτίμησε ότι οι εκροές από το ΧΑ, ελέω των αλλαγών του MSCI, θα φτάσουν τα 211 εκατ. δολάρια.

Όπως εκτιμά η Wood, η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece οδηγεί σε αλλαγή της στάθμισης του δείκτη στο 0,22% από 0,27% (μείωση 0,05%), ενώ οι συνολικές εκροές θα διαμορφωθούν στα 211 εκατ. δολ. Πιο αναλυτικά, οι εκροές εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερες στη μετοχή της Eurobank και θα φτάσουν σχεδόν στο μισό του συνόλου και στα 104,4 εκατ. δολ. Οι εκροές στην Πειραιώς θα διαμορφωθούν στα 31,6 εκατ. δολ. και στην Εθνική Τράπεζα στα 70,5 εκατ. δολ.

Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της SocGen, οι εκροές από τον δείκτη MSCI Greece λόγω των νέων αλλαγών θα φτάσουν συνολικά στα 120 εκατ. δολ. και σε ό,τι αφορά τις εκροές από τις τρεις τράπεζες, στη Eurobank θα φτάσουν τα 58,54 εκατ. δολ. ή τις 92,90 εκατ. μετοχές, στην Εθνική θα διαμορφωθούν στα 40,82 εκατ. δολ. ή στις 27,44 εκατ. μετοχές και στην Πειραιώς τα 17,42 εκατ. δολ. ή τις 14,19 εκατ. μετοχές.

Πάντως, τεχνικά η αγορά βρίσκεται εντός της ζώνης συσσώρευσης η οποία ορίζεται μεταξύ των 610 και 650 μονάδων, με τα δύο στρατόπεδα να δείχνουν ότι δύσκολα θα επιτρέψουν να χαθεί η μάχη. Όπως αναφέρουν αναλυτές, η αγορά τελεί υπό μία άτυπη “ανακωχή”, ακόμη και αν οι δυνάμεις εκατέρωθεν κάνουν τις προσπάθειές τους. Σύντομα όμως η αγορά θα δείξει προς τα που γέρνει, με την πλειονότητα των αναλυτών να τοποθετεί την “αναμέτρηση” στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες 5,86% και 5,27% αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank, ο Φουρλής, ο Μυτιληναίος, η ΕΧΑΕ και η Aegean έκλεισαν με απώλειες ανώτερες του 3%. Πτώση που ξεπέρασε το 2% σημείωσαν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Eurobank, με την τελευταία μάλιστα να “μαζεύει” το ενδοσυνεδριακό -9,35%, αλλά και να διακινεί περί τα 13 εκατ. τεμάχια, από τα 30 εκατ. περίπου της αγοράς!

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Grivalia, Coca Cola και Σαράντης. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη κατέγραψαν οι Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Motor Oil ξεχώρισε θετικά με το +3,32% που κατέγραψε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας