Σκοτώνει ο Donald Trump το όραμα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος

1688
Donald Trump

Απομακρύνεται ο Donald Trump από την πάγια έως σήμερα πολιτική της λύσης των δύο κρατών όσον αφορά το Παλαιστινιακό, θέση που αποτελούσε επί δεκαετίες το θεμέλιο λίθο της αμερικανικής και διεθνούς διπλωματίας στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή.
«Η λύση των δύο κρατών» δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την «επίσημη πρώτη» στον Λευκό Οίκο.
«Εξετάζω τα δύο κράτη και το ένα κράτος» είπε πλάι στον Νετανιάχου. «Μου αρέσει εκείνη [η λύση] που αρέσει και στις δύο πλευρές. Μου κάνουν και τα δύο» ανέφερε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα εργαστεί για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και θα φέρει μία… «σπουδαία» συμφωνία, αλλά επισήμανε ότι εναπόκειται ουσιαστικά στις ίδιες τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Και αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, είπε καλώντας το Ισραήλ να «ανακόψει» τον εποικισμό -για να προσθέσει: «για λίγο».
Μετά την ορκωμοσία Τραμπ το Ισραήλ έχει εγκρίνει την ανέγερση χιλιάδων κατοικιών στους οικισμούς στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Τραμπ. «Θα εργαστούμε με ιδιαίτερη επιμέλεια σε αυτό το θέμα. Αλλά εναπόκειται στις εμπλεκόμενες πλευρές που θα πρέπει άμεσα να διαπραγματευτούν για μια τέτοια συμφωνία» συνέχισε.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δίνει «μια πρωτοφανή ευκαιρία» για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Σε ερώτηση για την λύση δύο κρατών, ο Νετανιάχου τόνισε ότι επιθυμεί να εστιάσει στην «ουσία» και όχι στις «ταμπέλες».
«Περισσότερο από μια αντιμετώπιση με ταμπέλες, επιθυμώ μια αντιμετώπιση με ουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προσθέτοντας πως: «Υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα για την ειρήνη. Πρώτον οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και δεύτερον σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία, το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».
Παράλληλα, ο Donald Trump δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχω δει και η κυβέρνηση μου έχει επιβάλει ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν και θα κάνω ακόμη περισσότερα για να αποτρέψω το Ιράν να αναπτύξει ποτέ ένα πυρηνικό όπλο» ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας