Σκανδαλώδη δώρα της κυβέρνησης στους “επενδυτές” για ν’αγοράσουν τις λιγνιτικές μονάδες

1436
κυβέρνηση

Τελικά η μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μας εκπλήσσει καθημερινά επιβεβαιώνοντας ότι ο κατήφορός της δεν έχει τέλος. Χθες (Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018) προκειμένου να ξεπουληθούν σίγουρα οι λιγνιτικές μονάδες ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να προσφέρει τα εξής σούπερ δώρα στους «επενδυτές»:

  1. Να χορηγήσει ΑΔΙ (επιδότηση ισχύος λιγνιτικών μονάδων) στους νέους ιδιοκτήτες για τα επόμενα έξι (6) χρόνια. Εάν μάλιστα το ύψος των ΑΔΙ που θα αποφασιστεί από την Ε.Ε. το επόμενο διάστημα – μετά την πιθανή πώληση των μονάδων – είναι μικρότερο από 40.000/MW ανά χρόνο τη διαφορά αυτή θα την αφαιρέσει η ΔΕΗ από το οικονομικό τίμημα και θα την επιστρέψει στον νέο ιδιοκτήτη !!!
  2. Τη μείωση του εργασιακού κόστους (ικανοποίηση αιτήματος των ενδιαφερόμενων ιδιωτών) δηλ. να «απαλλαχθούν» από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα. Συγκεκριμένα στην Μεγαλόπολη (ΑΗΣ – Ορυχεία) αντί για περίπου 1000 μόνιμους εργαζόμενους αποφασίστηκε να έχει η «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.» 480 εργαζόμενους και η αντίστοιχη θυγατρική στην Φλώρινα αντί 200 εργαζόμενους να έχει 120 !!!
  3. Εξασφάλιση των αγοραστών από τη ΔΕΗ σταθερής τιμής για το λιγνίτη που θα προμηθεύεται η μονάδα της Μελίτης, στο διάστημα που θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα των ορυχείων της Φλώρινας.

Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ προκλητικές και συνιστούν μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Είναι πρωτοφανές να ξεπουλάνε την περιουσία της ΔΕΗ και επιπλέον να προσφέρουν σούπερ δώρα στους δήθεν επενδυτές. Αυτό δεν το έχουν κάνει ούτε οι πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι. Ο κ. Τσίπρας τους ξεπέρασε και αυτούς. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η δημόσια περιουσία που ξεπουλάει δεν είναι ιδιοκτησία του, ούτε των υπουργών του, ούτε την κληρονόμησαν απ’ τους γονείς τους. Η δημόσια περιουσία είναι περιουσία πληρωμένη απ’ τον ελληνικό λαό και δεν έχει η κυβέρνηση κανένα δικαίωμα να την ξεπουλά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες, δεν πρόκειται να παραγραφούν και να είναι βέβαιη ότι θα της αποδοθούν.

            Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους, τους τοπικούς φορείς και όλο τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί ώστε να αποτραπεί το μέγα αυτό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο.

 

Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας