Σιβηρία: Ανεξέλεγκτες φωτιές και θερμοκρασίες-ρεκόρ

937
ρεκόρ
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μεγάλη δασική πυρκαγιά, η οποία καίει ανεξέλεγκτα τις τελευταίες ημέρες στη Σιβηρία, όπου παράλληλα σημειώνονται θερμοκρασίες – ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εικόνες του δορυφορικού συστήματος «Copernicus», το πύρινο μέτωπο μαίνεται στο βορειότερο τμήμα της Σιβηρίας, όπου έχει καταγραφεί ποτέ φωτιά.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η πυρκαγιά έχει κάψει περισσότερα από 1,15 εκατομμύριο εκτάρια δασικής γης -σε μία περιοχή, όπου η πρόσβαση των πυροσβεστών είναι αδύνατη.

Το ισχυρότερο πλήγμα δέχεται η Δημοκρατία της Σάκχας, στην ανατολική Σιβηρία, όπου μέχρι στιγμής έχουν καεί 929.000 εκτάρια. Οι καπνοί δε, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, εκτείνονται σε μήκος άνω των 1.500 χιλιομέτρων.

Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος

Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα και ειδικότερα στην πόλη Βερκχογιάνσκ, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε θερμοκρασία – ρεκόρ για τον Αρκτικό Κύκλο, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η θερμοκρασία στη συγκεκριμένη πόλη φθάνει έως και τους –50 βαθμούς Κελσίου, αλλά αυτή τη στιγμή, ο υδράργυρος είναι σχεδόν 20 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Ακόμη πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο του 2019, η μέση θερμοκρασία στη Σιβηρία κινείται σταθερά πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι

Εφόσον, μάλιστα, η κατάσταση δεν αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους, το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως το χειρότερο έτος για την περιοχή της Σιβηρίας, όσον αφορά τη θερμοκρασία και τις δασικές πυρκαγιές.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Σιβηρία, καθώς ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται τόσο στον Καναδά όσο και στη Σκανδιναβία.

Όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω έχουν επιταχύνει σημαντικά το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό, το επίπεδο των οποίων βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας