Σε ναυάγιο οδεύει η αυριανή Σύνοδος της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

1749
σύνοδος

Με αφελή προσχήματα επιχειρείται να καλυφθεί η αναμενόμενη παταγώδης αποτυχία της αυριανής συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Με την Άγκελα Μέρκελ να την υποβιβάζει από επίσημη Σύνοδο σε απλή συνάντηση εργασίας, καθώς δεν θα υπάρξει η δυνατότητα έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος. 

“Η συνάντηση της Κυριακής είναι μία διαβούλευση”, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον λιβανέζο πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι. “Πρόκειται για μία απλή συνάντηση εργασίας, στην οποία δεν θα υπάρξει ανακοινωθέν συμπερασμάτων. Πρόκειται για μία αρχική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών”, συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στο οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και στην κυβέρνησή της, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις έντονες διαφωνίες με τους βαυαρούς χριστιανοκοινωνιστές του Ζέεχοφερ. “Εργάζομαι με τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού για να πετύχουμε τα όσα προβλέπει η προγραμματική συμφωνία. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε”, τόνισε.

Παρά την επίσημη αιτιολογία, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουν τα κράτη μέλη σε κοινό ανακοινωθέν, καθώς οι διαφορές και οι εντάσεις μεταξύ τους επιμένουν.

Ενδεικτική του αναβρασμού που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. ήταν η αντίδραση των κρατών-μελών της ομάδας του Βίζεγκραντ, οι ηγέτες των οποίων χαρακτήρισαν απαράδεκτη την επικείμενη Σύνοδο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτήν.

“Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματιές Μοραβιέτσκι, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε χθες με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, επισήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη”, είπε.

Υπενθυμίζεται πως εν όψει της συνόδου ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, μετά από την οποία γνωστοποίησε ότι θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση -μαζί με εκείνες των υπόλοιπων χωρών-, διευκρινίζοντας ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνο προφορική αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν. Ο Κόντε είχε απειλήσει να μποϊκοτάρει τη συνάντηση της Κυριακής, αντιδρώντας στο προσχέδιο, που είχε δει το φως της δημοσιότητας, και το οποίο προέβλεπε την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας