Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street, ξυπνά εφιαλτικές μνήμες του 1929

2174
πτώση

Νέα ελεύθερη πτώση κατέγραψε τη Δευτέρα η Wall Street, συμπληρώνοντας την χειρότερη εβδομάδα της την τελευταία δεκαετία. Τα αρνητικά ρεκόρ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης δεν σταματούν εδώ, αφού οι δείκτες κατρακύλησαν σε χαμηλό 19 μηνών, στον χειρότερο Δεκέμβριο από την Μεγάλη Ύφεση του 1929!

Παρόλο που η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σχεδόν τρεις ώρες νωρίτερα (στις 20.15 ώρα Ελλάδος αντί για τις 23.00 λόγω παραμονής των Χριστουγέννων), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones «πρόλαβε» να χάσει 653 μονάδες, κλείνοντας στις 21.792, με απώλειες 2,91%.

Παράλληλα κατέγραψε την πέμπτη διαδοχική συνεδρίασή του με απώλειες άνω του 2%, κάτι που είχε να συμβεί από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Σε μια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από τις πολιτικές αναταράξεις στην Ουάσινγκτον και την πτώση της τιμής του πετρελαίου, και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με απώλειες 140,08 μονάδων (ποσοστό 2,21%) στις 6.192,92 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικότερης τάσης, έκλεισε στις 2.351,1 μονάδες, με απώλειες 65,52 μονάδων ή -2,71%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του S&P από τον Απρίλιο του 2017. Ο δείκτης έχει χάσει 19,8% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το επενδυτικό κλίμα έχουν πλήξει καίρια οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Παράλληλα, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον, με την αντιπαράθεση Τραμπ – Δημοκρατικών να λαμβάνει διαστάσεις οδηγώντας σε μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα.

Τη νευρικότητα ενέτειναν και οι αναφορές για τη μεγάλη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στο Λευκό Οίκο η τελευταία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve. Κάποια δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο σημείο να εξετάσει την απόλυση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ζερόμ Πάουελ.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις αναφορές αυτές, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος «ξαναχτύπησε», τονίζοντας ότι «το μόνο πρόβλημα στην οικονομία μας είναι η Fed».

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει πτώση 13,5% από τις αρχές του 2018 και οδεύουν προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008.

«Βουτιά» για το πετρέλαιο – Ασφαλή καταφύγια χρυσός και αμερικανικό δεκαετές

Βουτιά 6,7% σημείωσε το πετρέλαιο τη Δευτέρα, διολισθαίνοντας σε χαμηλό 17 μηνών καθώς η νέα κατρακύλα των δεικτών της Wall Street επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Το αργό έκλεισε στα 42,47 δολάρια το βαρέλι, και στα 50,7 δολάρια το Brent.Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έσπευσαν στα ασφαλή καταφύγια, δηλαδή στον χρυσό, ο οποίος σημείωσε ράλι ανόδου με την ουγγιά να φθάνει στα 1.273 δολάρια (ποσοστό 1,2%), και στο αμερικανικό δεκαετές ομόλογο του οποίου η απόδοση αποκλιμακώθηκε κατά -1,8% στο 2,742.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας