Σε «ΔΝΤ» μετατρέπεται ο ESM-Έρχονται νέα μνημόνια!

897
Έρχονται νέα μνημόνια

Η διαπίστωση  όλων των οικονομικών αναλυτών είναι σαφής. Τις προηγούμενες ημέρες, ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ». Η πάγια επιδίωξη της Γερμανίας, σκόνταφτε στο ιταλικό «βέτο» το οποίο όμως τελικά ήρθη – χωρίς να γνωρίζουμε το τι ανταλλάγματα πήγε η Ιταλία γι’ αυτό. Σαφές μήνυμα προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάζονται για ολοκληρωτικό έλεγχο της οικονομίας τους από την Κομισιόν!

Όπως αναφέρουν σχετικά ρεπορτάζ η τελική συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στην σύνοδο κορυφής του Ιανουαρίου, ο κύβος όμως ερρίφθη και ο ESM θα είναι πλέον ο φορέας εκείνος που αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο και τις διασώσεις κρατών και τραπεζών στην ευρωζώνη.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ESM μετατρέπεται αυτοδικαίως σε μια «ευρωπαϊκή τρόικα»  και θα κάνει ό,τι έκαναν οι «θεσμοί» στην Ελλάδα επί τόσα χρόνια.

Ο ESM θα είναι πλέον καταστατικά αρμόδιος για να αξιολογεί το χρέος των κρατών μελών, να κρίνει την βιωσιμότητά του, και να ορίζει τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Δεν θα έχει την δυνατότητα να επιβάλει απ’ ευθείας Μνημόνια αλλά θα τα εισηγείται στην Κομισιόν. Και θα είναι επίσης ο ESM εκείνος που θα χρηματοδοτεί τα προγράμματα διάσωσης – είτε τραπεζών, είτε κρατών – και θα αξιολογεί την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας