Σερβία: «Όχι» στα σχέδια αγγλο-αυστραλιανής πολυεθνικής για εξόρυξη λιθίου

1244
Σερβία: «Όχι» στα σχέδια αγγλο-αυστραλιανή

Τα σχέδια της αγγλο-αυστραλιανής πολυεθνικής εταιρείας Rio Tinto για εξόρυξη λιθίου στη Σερβία προσέκρουσαν στην αντίθεση των τοπικών αρχών της Λοζνίτσα, του δήμου στον οποίο είχε προγραμματισθεί να κατασκευαστεί το ορυχείο.

Η απόρριψη του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας από τις δημοτικές αρχές ήρθε έπειτα από πρωτοφανούς έκτασης και επιμονής διαδηλώσεις, που συγκλόνισαν τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Βουλή είχε «παγώσει» την εφαρμογή δύο νόμων που διευκόλυναν την παραχώρηση εκτάσεων για μεταλλευτικές και άλλες επενδυτικές δραστηριότητες. Το λίθιο είναι όλο και πιο περιζήτητο λόγω της χρήσης του στην κατασκευή μπαταριών.

Επί τρία Σαββατοκύριακα, οι διαδηλωτές έκλειναν δρόμους και γέφυρες, αψηφώντας το κρύο και τη βροχή σε μια σειρά διαμαρτυριών για την οικολογική καταστροφή και τα λιγοστά ανταλλάγματα που θα φέρει στη χώρα η δραστηριότητα της εταιρείας. Ο τζίρος της Rio Tinto (44 δισ. δολάρια), που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο, δεν απέχει πολύ από το ΑΕΠ της Σερβίας (53 δισ. δολάρια).

«Το αν θα υπάρξει ορυχείο θα εξαρτηθεί από τους κατοίκους της περιοχής και από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», είπε η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς. «Αυτούς τους δύο όρους έθεσε ο πρόεδρος Βούτσιτς», προσέθεσε η πρωθυπουργός. Ο Βούτσιτς σημείωσε ότι τώρα που τα σχέδια για εξόρυξη λιθίου έχουν παγώσει, «η Σερβία θα μιλήσει με διαφορετικό τρόπο στη Rio Tinto και σε άλλους». Για τον Σέρβο πρόεδρο, η αφύπνιση του οικολογικού κινήματος μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους, ιδίως αν στραφεί εναντίον της εξόρυξης άνθρακα. Η καύση ορυκτού άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας είναι κεντρική επιλογή του Βούτσιτς, παρά τις διαμαρτυρίες για το οικολογικό αποτύπωμα της εξόρυξης και καύσης άνθρακα και παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες σπεύδουν να τον εγκαταλείψουν.

Ως προς το λίθιο, η Rio Tinto, εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της με σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές, υποσχέθηκε ότι θα τηρηθούν όλα τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας