Ρώσος αναλυτής προς Καζακστάν: “Ζητήστε βοήθεια από τους Τούρκους φίλους σας”!

4667

Ο Semyon Bagdasarov, οικοδεσπότης του προγράμματος Smerch στο κανάλι Solovyov-Life, σχολίασε αρνητικά την ιδέα της ανάπτυξης των δυνάμεων του CSTO στο Καζακστάν ως μέρος της βοήθειας στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων που κατέλαβαν τη χώρα.

Ο Bagdasarov είναι Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός, ειδικός στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία – Πατριώτες – Για την αλήθεια».

Ο Baghdasarov, αναφερόμενος στα λάθη της ηγεσίας του Καζακστάν, είπε ότι αυτή θα ήταν μια λάθος απόφαση, βάζοντας τη Ρωσία σε προβλήματα «όχι δικά της».

Ο ειδικός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο ΟΣΣΑ είναι η Ρωσία».

«Έχω μεγάλη εμπειρία στη Νομοθετική Συνέλευση της Κρατικής Δούμας. 

Η πολιτική μας στον μετασοβιετικό χώρο δεν αντέχει στην κριτική.

Από το 2008, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει διαθέσει 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, για τη στήριξη της ανάπτυξης του Καζακστάν και της Κεντρικής Ασίας τα τελευταία 12 χρόνια.

Συν 4,7 δισεκατομμύρια δωρεάν βοήθεια», είπε ο Bagdasarov.

«Είμαι κατηγορηματικά κατά της εισαγωγής ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος του Καζακστάν », τόνισε ο ειδικός.

Παρατήρησε χαρακτηριστικά:

«Δεν θέλει ο Πρόεδρος του Καζακστάν να απευθυνθεί στην τουρκική ηγεσία; Τελικά, ο Nazarbayev κάποτε συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία της ένωσης των τουρκικών κρατών; Οι Καζακστάν στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν σύμφωνα με το σχέδιο των τουρκικών στρατευμάτων ειδικών δυνάμεων. 

Άλλωστε συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις σύμφωνα με τη μεθοδολογία των τουρκικών στρατευμάτων, χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ! 

Γιατί το Καζακστάν δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τις δικές του δυνάμεις;

Ίσως επειδή σε περίπτωση κλιμάκωσης της αιματοχυσίας και χρήσης ορισμένων όπλων στο Καζακστάν, θα μπλοκάρουν τους λογαριασμούς πολλών μεγάλων ηγετών του Καζακστάν στο εξωτερικό, στη Δύση; Αυτή δεν είναι πλέον η πολιτική μας».

Ο Bagdasarov υπενθύμισε τα λάθη της ηγεσίας του Καζακστάν. Σημείωσε ότι η ευελιξία δεν είναι πάντα ωφέλιμη, ειδικά μακροπρόθεσμα.

«Για 30 χρόνια σε ολόκληρο τον μετασοβιετικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν – στα μέσα ενημέρωσης, στο εκπαιδευτικό σύστημα, – εμφυτεύτηκε η ιδεολογία – «Η Ρωσία φταίει για όλα».

Αλλά οι χώρες της Κεντρικής Ασίας υποχρεούνται στη Ρωσία.

Και τώρα λέτε, “Βοηθήστε μας!” Όχι, η Ρωσία δεν πρέπει να υποφέρει για αυτό, θα είναι λάθος! Θα ήταν σωστό να διασφαλίσουμε την προστασία των τεράστιων συνόρων μας με το Καζακστάν – πάνω από 7 χιλιάδες χιλιόμετρα, στα οποία δεν υπάρχουν καν συνοριακοί σταθμοί! 

Διότι με πρωτοβουλία του Ναζαρμπάγιεφ, που συνεργάστηκε ενεργά με την Τουρκία, εγκρίθηκε συμφωνία από την οποία απουσιάζουν. 

Στόχος της Ρωσίας αυτή τη στιγμή είναι να ενισχύσει τα σύνορά της προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει χαρακτηριστικά ο Bagdasarov.

Ο ειδικός πιστεύει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη από ποια κέντρα ελέγχεται η κατάσταση.

Υπενθύμισε επίσης ότι κατά την περίοδο της αναταραχής στο Τατζικιστάν, ελήφθη απόφαση να εισαχθούν δυνάμεις υποστήριξης της ΚΑΚ στη χώρα.

Ο Baghdasarov τόνισε ότι «μετά τις πρώτες απώλειες, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν απέσυραν τις μονάδες τους, μόνο εμείς μείναμε.

Και εμείς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, χάσαμε 360 στρατιώτες μας εκεί, αναφέρθηκαν 1600 τραυματίες, αλλά στην πραγματικότητα ήταν περισσότεροι».

Εξηγήστε γιατί δημιουργήσατε μια ατμόσφαιρα ρωσοφοβίας, αλλάξατε το κυριλλικό αλφάβητο σε λατινικό;

Επειδή το σύστησαν «Τούρκοι φίλοι»; Την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, περισσότερο από το 50% του ρωσικού πληθυσμού ζούσε στο Καζακστάν. Τώρα απομένουν 3 εκατομμύρια».

Ο Baghdasarov είπε επίσης ότι το Καζακστάν πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις ένοπλες δυνάμεις του, «εκπαιδευμένες στην Τουρκία»: «Αφήστε τους να σας βοηθήσουν», συνόψισε.

*Οι απόψεις του κειμένου, όπως και κάθε ενυπόγραφου κειμένου, απηχούν τον αρθρογράφο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας