Ρωσο-τουρκική κρίση: H Ρωσία διέκοψε πτήσεις με την Τουρκία – Λαβρόφ προειδοποιεί Ερντογάν

521

Προειδοποίηση Πούτιν σε Ερντογάν

“Πόρτα” μπροστά στον Τσαβούσογλου έριξε η Μόσχα η οποία ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα με την Τουρκία και διακόπτει όλες τις πτήσεις προς Άγκυρα μέχρι 1η Ιουνίου δείγμα δυσαρέσκειας για το ουκρανικό ζήτημα και την εμπλοκή της Άγκυρας.

Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν πως αν και η επίσημη δικαιολογία είναι ο COVID εντούτοις πρόκειται για για δευτερεύον ζήτημα.

Επί της ουσίας είναι μια καθαρά επιθετική κίνηση της Μόσχας που έρχεται μετά την συνάντηση Ερντογάν-Ζελένσκι.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί το χαρτί της οικονομίας για να επανεφέρει τον Ερντογάν και την Τουρκία στον δρόμο που αυτή επιθυμεί σε σχέση με το ουκρανικό. Δεν είναι τυχαίο που ο Σ. Λαβρόφ προειδοποίησε πριν δημοσίως την Τουρκία.

Είναι αξιοσημείωτο πως η ρωσική απόφαση ελήφθη ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν στην Μόσχα για συνομιλίες.

Μάλιστα η Ρωσία επέκτεινε την ημερομηνία και από 15 Μαίου την πήγε 1η Ιουνίου με συνέπεια η Άγκυρα να χάσει ένα τεράστιο αριθμό Ρώσων τουριστών και φυσικά συνάλλαγμα.

Η Ρωσία διέκοψε τις πτήσεις προς Τουρκία

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Tatyana Golikova, ανακοίνωσε πριν λίγο πως “Η Ρωσία διακόπτει όλες τις κανονικές πτήσεις και τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία από 15 Απριλίου μέχρι 1η Ιουνίου.

Λάβαμε μία απόφαση για περιορισμό τόσο των κανονικών πτήσεων όσο και των πτήσεων τσάρτερ από την Ρωσία προς την Τουρκία και το αντίστροφο. Η διακοπή ξεκινά από 15 Απριλίου και θα συνεχιστεί μέχρι 1η Ιουνίου

Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για τις πτήσεις που θα οργανωθούν για την επιστροφή των Ρώσων πολιτών προς το έδαφος της Ρωσίας, για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ακούγιου.

Συμβουλεύω τους “tour operators” να διακόψουν την πώληση τουριστικών πακέτων για τις ημερομηνίες αυτές.

Λαβρόφ προς Ερντογάν : Ούτε να το διανοηθείς

Οπως αναφέραμε πριν λίγο, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπήρξε λάβρος απέναντι στην Τουρκία εξαιτίας των υποσχέσεων που έδωσε ο Ερντογάν προς τον Ουκρανό ομόλογο του Ζελένσκι, μια από τις οποίες ήταν και η επιπλέον πώληση τουρκικών drone’ s στην Ουκρανία.

«Προτρέπουμε άμεσα όλες τις χώρες οι οποίες έχουν επικοινωνία, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, να αναλύουν την κατάσταση και τις δίχως όρια μιλιταριστικές δηλώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο.

Τους προειδοποιούμε να μην δίδουν τροφή σε αυτά τα μιλιταριστικά αισθήματα».

Επίθεση ρωσικών ΜΜΕ σε Ερντογάν: “Τα όπλα της ειρήνης”

Νωρίτερα, η Τουρκία δεχόταν σφοδρή κριτική για τις συμφωνίες Ερντογάν-Ζελένσκι.

Σε ρωσικά ΜΜΕ αναφερόταν σχετικά:

“Ένας νέος εξωτερικός παίκτης έχει παρέμβει ενεργά στην κλιμακούμενη σύγκρουση στο Ντονμπάς. Αυτός ο παίκτης είναι η Τουρκία όπου ο Ουκρανός πρόεδρος πήγε εκεί το Σάββατο.

Οι δύο τους συνομίλησαν για στρατιωτικές συμφωνίες ενώ η άφιξη Ζελένσκι συνέπεσε με την συνεδρίαση του Υψηλόβαθμου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος βρήκε υποστήριξη σχεδόν σε όλα τα βασικά ζητήματα γι αυτόν ενώ ανακοινώθηκε μια ‘Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου” και η “Πλατφόρμα της Κριμαίας” για την επιστροφή της στην Ουκρανία.

Άλλα συμφωνούν Ερντογάν-Πούτιν άλλα λέει ο Καλίν

Επιπλέον, συζητήθηκε η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως “αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά”.

Μία ημέρα πριν, στις 9 Απριλίου ο Ερντογάν μίλησε με τον πρόεδρο Πούτιν. Ρώτησε για την επίλυση της κρίσης με την Ουκρανία για να πάρει την απάντηση για να πάρει την απάντηση πως “οι συμφωνίες του Μινσκ είναι το μόνο πλαίσιο”

Μετά την συζήτηση με τον Ζελένσκι ο σύμβουλος του Ι. Καλίν ανέφερε πως “Η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και είναι υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας και την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας δια μέσω διαπραγματεύσεων”.

Αλλά στις συνομιλίες Ζελένσκι-Ερντογάν μίλησαν για τον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας με τον Ερντογάν να λέει “ότι η αμυντική συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών” (σσ το είχε σημειώσει το WarNews247).

O Ουκρανός ΥΠΑΜ, Andriy Taran, που βρισκόταν και αυτός στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Χ. Ακάρ, συζήτησε έναν αριθμό αμυντικών συμβολαίων.

Μίλησαν για τουρκικές κορβέτες, Bayraktar, πυρομαχικά. Μίλησαν και για συνεργασία σε άλλα αμυντικά σχέδια.

Νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για κοινή παραγωγή των μεταγωγικών αεροσκαφών An-178

Αμέσως μετά η Ρωσία κλείνει τα σύνορα της για την Τουρκία”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας