Ρωσικό δημοσίευμα: Ο Ερντογάν ελίσσεται πονηρά ανάμεσα στις αντιθέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

1000
ερντογάν

Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν και πάλι να φλερτάρουν με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον σε θέματα στρατιωτικής – τεχνικής συνεργασίας.

Μέσα σε μια ημέρα η Άγκυρα κατάφερε να αμφισβητήσει την προσφορά δεύτερης παρτίδας ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και να καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να συζητήσουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί έτσι να παίξει με τις αντιφάσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες αναγκάζονται να τον αντιμετωπίσουν.

Η τουρκική κυβέρνηση σκέφτεται να καθυστερήσει την προμήθεια της δεύτερης παρτίδας των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph.

Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον επικεφαλής της γραμματείας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση μπορεί να σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας και τη δημιουργία συγκροτημάτων κοινής παραγωγής.

Οι S-400 και τα F-35

Την ίδια στιγμή, ο Ντεμίρ σημείωσε ότι η δεύτερη φάση της προμήθειας των S-400 θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2020.

Ο ίδιος αξιωματούχος νωρίτερα χθες το πρωί ανακοίνωσε την επιθυμία της Τουρκίας να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Πρόσθεσε, δε, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι «τα F-35 και οι S-400 δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια χώρα».

«Δεν βλέπουμε προβλήματα από νομική άποψη», δήλωσε ο Ντεμίρ, αλλά απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα εξετάζει την προσφορά της Μόσχας για την προμήθεια ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Κορτόνοφ, Γενικό Διευθυντή του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η κατάσταση αυτή αναγκάζει την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν προσωπικά να αρχίσουν να αναζητούν συμβιβασμούς με την Ουάσιγκτον.

Να παράγουν τους S-400

«Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι θέλουν πραγματικά να παράγουν το σύστημα S-400 μαζί με τη Ρωσία. Αν όμως κρίνουμε από τα σχόλια που λαμβάνουμε από τις κρατικές δομές μας, η Μόσχα δεν συμπαθεί αυτήν την ιδέα.

»Γι’ αυτό, ο Ερντογάν μπορεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία των S-400 με σχετικά μικρές απώλειες φήμης».

Επιπλέον, συνέχισε ο Κορτόνοφ, στην Ουάσιγκτον ακούγεται ολοένα και περισσότερο η άποψη ότι ο Ερντογάν καθίσταται ηγέτης μιας εν δυνάμει νέας αυτοκρατορίας. Και σε αυτήν την πραγματικότητα, φυσικά, η επιθυμία του είναι να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τα F-35, διατηρώντας ως ένα βαθμό ελευθερία ελιγμών για αυτόν.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο τούρκος ηγέτης θα επιδιώξει ελιγμούς μεταξύ των συμφερόντων της Μόσχας, της Ουάσιγκτον και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο του 2020.

«Ο Ερντογάν είναι απίθανο να καθίσει σε δύο καρέκλες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά μέχρι τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, αυτό είναι αρκετά ρεαλιστικό», δήλωσε ο Κορτόνοφ.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, Σέμιον Μπαγντάσαροφ, πιστεύει ότι ο Ερντογάν μπορεί να παίζει ασταμάτητα με τις αντιφάσεις της Ρωσίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Ο Ερντογάν είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και πονηρούς πολιτικούς της εποχής μας. Και θα τον υπομείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιεί τώρα πολύ επιδέξια τις αντιφάσεις των παγκόσμιων δυνάμεων στη Συρία για να λύσει τα δικά του προβλήματα», δήλωσε ο Μπαγντάσαροφ.

Επιπλέον, τόνισε ότι «οι Αμερικανοί βλέπουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν, και στον Λευκό Οίκο προκαλεί οργή. Αλλά πρέπει, επίσης, να κλείνουν τα μάτια σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου του ρόλου και του βάρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρ’ όλα αυτά «η Τουρκία δεν θα αποκλειστεί από τη Συμμαχία. Πρώτον, διότι η ίδια δεν θέλει να φύγει από αυτήν. Δεύτερον, δεν επιθυμούν να την αφήσουν έξω από το μπλοκ. Γι’ αυτό όλοι πρέπει να υπομείνουν τον Ερντογάν μέχρι να αλλάξει η εξουσία στην Τουρκία».

Πηγή: vz.ru

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας