Ρωσίδα αξιωματούχος για Α.Βίνικ:”Παίρνει χάπια στη φυλακή που τον κάνουν αδύναμο”

933
βίνικ

Νέα έκκληση για τον Αλεξάντερ Βίνικ απευθύνει η Ρωσίδα Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκαλκόβα, ζητώντας από την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης να επικοινωνήσει με τον Συνήγορο του Πολίτη της Γαλλίας για την κατάσταση του «Mr Bitcoin».

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή στη Γαλλία, λαμβάνει κάποια φάρμακα, τα οποία τον κάνουν άβουλο και αδύναμο, δήλωσε η Ρωσίδα Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκαλκόβα, και ζήτησε από την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, να επικοινωνήσει με τις Aρχές και τον Συνήγορο του Πολίτη της Γαλλίας.

«Ανησυχώ για τον Βίνικ που εκδόθηκε στη Γαλλία. Είχα ραντεβού με τη μητέρα του, η οποία ήταν πολύ στεναχωρημένη, επειδή ο γιος της λαμβάνει κάποια φάρμακα, χάπια που τον κάνουν άβουλο και αδύναμο. Θα ήθελα να ζητήσω να του παρέχουν ιατρική βοήθεια. Είχα ήδη απευθυνθεί σε εσάς και σας ζητώ, παρακαλώ, να μιλήσετε με τον Γάλλο Συνήγορο του Πολίτη, με τις Γαλλικές Αρχές, πρώτα απ’ όλα, για την κατάσταση της υγείας του και για να εξετάσετε τη δυνατότητα της επιστροφής του στην πατρίδα του» δήλωσε η Μοσκαλκόβα σε τηλεδιάσκεψη με τη Μιγιάτοβιτς.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα το 2017, με την κατηγορία του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ. Παρέμεινε υπό κράτηση για τουλάχιστον 30 μήνες χωρίς δίκη ή καταδίκη, ενάντια στο Σύνταγμα της Ελλάδας που ορίζει ότι το ανώτατο όριο κράτησης είναι 18 μήνες.

Ξεκίνησε απεργία πείνας, περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2018. Κράτησε για 88 ημέρες. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επιβάρυνε σημαντικά την υγεία του.

Στα τέλη του 2019 εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την έκδοσή του στη Γαλλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Σήμερα, Ιούνιο του 2020, βρίσκεται υπό κράτηση στο Παρίσι, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των γαλλικών εισαγγελικών αρχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας