Ρωσία-Τουρκία παρατείνουν τον χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας για Ιντλίμπ

1456
ιντλίμπ
Ο Σύμβουλος του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Jan Egeland, δήλωσε ότι «θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για τη διπλωματία».

Η Ρωσία και η Τουρκία ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη Συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη σε μια ενημέρωση στη Γενεύη, ο Σύμβουλος του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα της παγκόσμιας οργάνωσης για τη Συρία, Jan Egeland.

«Η Ρωσία και η Τουρκία δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσουν τη συμφωνία για την Ιντλίμπ», ανέφερε, συνοψίζοντας την συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας Ανθρωπιστικών Θεμάτων στη Συρία την Πέμπτη. «Θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για τη διπλωματία», καταλήγει ο Egeland.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν μάχες, απαιτούνται περισσότερες διαπραγματεύσεις, περισσότερος χρόνος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, χαίρομαι για αυτά που είπαν η Ρωσία και η Τουρκία, είναι αισιόδοξοι, μπορούν να πετύχουν περισσότερα μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε εκτιμώντας τη συμφωνία για την Ιντλίμπ ως εξαιρετικά σημαντική.

Ο Σύμβουλος αξιολόγησε θετικά το γεγονός ότι η Δαμασκός απέσυρε τον νόμο, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, επέτρεψε την απαλλοτρίωση της γης των προσφύγων. Ο Egeland τόνισε ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους είναι απαραίτητο να συνεχιστεί, παρά την άρνηση των δωρητών να επενδύσουν στην αποκατάσταση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας της Συρίας έως ότου επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. «Η βοήθεια πρέπει να φτάσει σε όλες τις περιοχές, όποιος και αν τις ελέγχει», υπογράμμισε.

Σε σύσκεψη στις 17 Σεπτεμβρίου στο Σότσι, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας – Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των συριακών στρατευμάτων και της αντιπολίτευσης στην Ιντλίμπ. Από εκεί, θα έπρεπε να αποσυρθούν όλα τα βαρέα όπλα και η ίδια η ζώνη να ελέγχεται από ρωσικές και τουρκικές στρατιωτικές περιπολίες. Στις 10 Οκτωβρίου, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της απόσυρσης βαρέων όπλων από την ουδέτερη ζώνη. Στις 16 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την εκπλήρωση του μνημονίου για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ της Συρίας και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ήταν ικανοποιημένοι από το έργο των Τούρκων συναδέλφων τους.

Η Ιντλίμπ είναι η μόνη σημαντική περιοχή της Συρίας που παραμένει στα χέρια παράνομων ένοπλων ομάδων. Το 2017 δημιουργήθηκε η λεγόμενη «βόρεια ζώνη αποκλιμάκωσης», όπου μπορούσαν να μετακινηθούν με τις οικογένειές τους, άσοι μαχητές αρνούνταν να συμφιλιωθούν με τις συριακές αρχές και να καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα τους.

*Πηγή: tass.ru

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας