Ρωσία προς ΗΠΑ: Στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα έχει «καταστροφικές συνέπειες»

1531
βενεζουέλα
Για «παραβίαση στη βάση και στις αρχές του διεθνούς δικαίου» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν και χαρακτηρίζει «κυρίαρχη εξουσία στη Βενεζουέλα» τον Μαδούρο.

Σε διεθνή διπλωματική κρίση εξελίσσεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βενεζουέλα, μετά την εμπλοκή και επισήμως των Ηνωμένων Πολιτειών και την αναγνώριση ως «προσωρινού προέδρου» του ηγέτη της αντιπολίτευσης (και «χαϊδεμένου παιδιού» των ΗΠΑ), Χουάν Γκουαϊδό, έναντι του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η αναφορά της Ουάσιγκτον στην πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, «αν ο Μαδούρο χρησιμοποιήσει βία για την καταστολή των αντιδράσεων εναντίον του», σύμφωνα με την αμερικανική διατύπωση, προκάλεσε νέα κρίση στις αμερικανορωσικές σχέσεις, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής αποτελεί έναν από τους βασικούς συμμάχους της Μόσχας στην περιοχή, ενώ πρόσφατα υπεγράφησαν νέες συμφωνίες για στρατιωτική, εμπορική και οικονομική συνεργασία.

Το Κρεμλίνο και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για «καταστροφικές συνέπειες», σε τυχόν στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Η Μόσχα έλαβε σαφή θέση απέναντι στη νέα επιδείνωση που παρουσιάζει η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα, με την παρέμβαση και των ΗΠΑ, χαρκτηρίζοντας «νόμιμο ηγέτη» της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, άσκησε δριμύτατη κριτική στην Ουάσιγκτον, λέγοντας πως «οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ’ αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρεί «την απόπειρα να παρακαμφθεί η κυρίαρχη εξουσία στη Βενεζουέλα ως παραβίαση στη βάση και στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας