Ρωσία: Νέο συμβόλαιο με την Τουρκία για S-400 το 2020

862
συμβόλαιο

Ένα νέο συμβόλαιο με την Τουρκία, σχετικά με την προμήθεια των αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων S-400 σκοπεύει να υπογράψει η Ρωσία εντός των πρώτων έξι μηνών του 2020.

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μίχεβ, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν από χθες ότι η Άγκυρα δοκιμάζει τα αμυντικά συστήματα τα οποία απέκτησε από τη Μόσχα το καλοκαίρι.

«Ελπίζουμε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα υπογράψουμε τα συμβόλαια», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μίχεβ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400 τον περασμένο Ιούλιο, όμως δεν είναι ακόμη επιχειρησιακοί. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως πολεμικά αεροπλάνα F-16 θα πετούσαν χθες και σήμερα πάνω από την Άγκυρα για να δοκιμαστεί το σύστημα ραντάρ των S-400.

Η αγορά των S-400 επιδείνωσε σημαντικά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, καθώς δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και η  Ουάσιγκτον επιμένει ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τα μαχητικά F-35.

Επανερχόμενος στο θέμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι Τούρκοι και Αμερικανοί θα καταβάλουν προσπάθειες έως τον Απρίλιο για τη διευθέτηση της διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

«Υπάρχει μια διαδικασία που θα συνεχιστεί έως τον Απρίλιο. Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών μας θα πραγματοποιήσουν αυτές τις προσπάθειες. Πρέπει να δούμε πού θα φθάσουμε με αυτές τις προσπάθειες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος χθες, επιστρέφοντας από το Κατάρ, σύμφωνα με το NTV.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα κατασκευάσει δικό της μαχητικό αεροσκάφος

Ένα δικό της μαχητικό αεριωθούμενο, με στόχο να είναι έτοιμο τα επόμενα πέντε – έξι χρόνια, σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά των αεριωθούμενων F-35 και το το ρωσικό αμυντικό σύστημα πυραύλων S-400.

Μία ημέρα αφότου το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως πολεμικά αεροπλάνα F-16 θα πετούσαν χθες και σήμερα πάνω από την Άγκυρα για να δοκιμαστεί το σύστημα ραντάρ των S-400, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε για να δηλώσει ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση σε οποιονδήποτε ότι δεν θα εγκαταστήσει τους S-400, παρά τη διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον επιμένει πως οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και έχει προειδοποιήσει τον ΝΑΤΟϊκό της σύμμαχο ότι θα υπάρξουν κυρώσεις. Οι ΗΠΑ απομάκρυναν επίσης την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35.

Αν και επιστρέφοντας χθες από το Κατάρ, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο με τις ΗΠΑ, αναφέροντας μάλιστα ότι Τούρκοι και Αμερικανοί θα καταβάλουν προσπάθειες έως τον Απρίλιο για τη διευθέτηση της διένεξης μεταξύ των δύο χωρών, σήμερα αποφάσισε να δυναμιτίσει πάλι το κλίμα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μίχεβ, είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία σκοπεύει να υπογράψει ένα συμβόλαιο με την Τουρκία, σχετικά με την προμήθεια των S-400 εντός των πρώτων έξι μηνών του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας