Ρωσία-Κίνα-Ιράν προωθούν ηγεμονία στην Ευρασία-Ξεκινούν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό

    1828

    Κοινά ναυτικά γυμνάσια με τον κωδικό «Ζώνη Ναυτικής Ασφάλειας 2022» ξεκινούν σήμερα ΚίναΡωσία και Ιράν, με σημείο εκκίνησης το ιρανικό λιμάνι Τσαμπαχάρ, στον Κόλπο του Ομάν, το κρίσιμο αυτό πέρασμα που ενώνει τον Περσικό με την Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

    Βασικά σενάρια των ασκήσεων είναι η διάσωση φλεγόμενου πλοίου, η αντιμετώπιση πειρατών και «τρομοκρατών στη θάλασσα». Αντίστοιχες ασκήσεις στην περιοχή είχαν κάνει οι τρεις χώρες και το 2019.

    Ο αξιωματούχος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν Μ. Τατζολντίν δήλωσε ότι «σκοπός αυτής της άσκησης είναι να διευρυνθεί η πολυμερής συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες, προκειμένου να υποστηριχθούν από κοινού η παγκόσμια ειρήνη, η ναυτική ασφάλεια και να δημιουργηθεί μια ναυτική κοινότητα με ένα κοινό μέλλον».

    Στην κινεζική ιστοσελίδα «Γκλόμπαλ Τάιμς» αναλυτές σημείωναν ότι «οι τρεις πλευρές πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς της ασφάλειας – μη παραδοσιακούς, ειδικά τη θαλάσσια ασφάλεια, καθώς ορισμένες χώρες συνεχίζουν να προκαλούν ταραχές στη θάλασσα, κάτι που συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Πρόσθεταν δε ότι «είναι ζωτικής ανάγκης θέμα για Κίνα, Ρωσία και Ιράν να εγγυηθούν την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας», επισημαίνοντας το μεγάλο μέρος των εξαγωγών τους που πραγματοποιούνται μέσω θαλάσσης και καταλήγοντας ότι «είναι φυσικό να συνεργαστούν οι ναυτικές δυνάμεις των “3”, ειδικά σε κοινές προσπάθειες ενάντια στην περιφερειακή ηγεμονία».

    Νέο «περιστατικό» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

    Ολα αυτά ενώ, χτες, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) σημειώθηκε ένα ακόμα «περιστατικό» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ: Εκπρόσωπος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Benfold» έπλευσε «παράνομα» προς κινεζικά χωρικά ύδατα και ζήτησε «η αμερικανική πλευρά να σταματήσει αμέσως τέτοιες προκλητικές ενέργειες, αλλιώς θα υποστεί τις σοβαρές επιπτώσεις πρωτόγνωρων εξελίξεων».

    Η αμερικανική πλευρά έκανε λόγο για «λαθεμένη» ανακοίνωση των Κινέζων και υποστήριξε ότι ο πλους του «Benfold» γινόταν στο πλαίσιο των περιπολιών για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» που συνεχίζουν οι ΗΠΑ και «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

    Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλούνταν ανώνυμες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για να επιταχύνουν την παράδοση «F-16» νέας γενιάς στις αρχές της Ταϊβάν.

    Ο πρόεδρος του Αμερικανο-ταϊβανέζικου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ρούπερτ, X. Τσάμπερς, εκτιμούσε δε ότι προέχουν τέτοιες αποφάσεις και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «πρέπει να αποφασίσει ότι η απειλή από την Κίνα είναι πιο σημαντική από αυτή που προέρχεται από το Ιράν ή από τους Ρώσους».

    Μέσα στο ίδιο «εκρηκτικό» πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι η χώρα πρέπει να λάβει πρακτικά μέτρα για να «αυξήσει αποτελεσματικότερα τη δύναμη για να προστατεύσει την αξιοπρέπεια, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα του κράτους», απέναντι στην «εχθρική» πολιτική των ΗΠΑ.

    (Πηγή: Εφημερίδα Ριζοσπάστης)

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας