Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο: «Χάσαμε στο Αφγανιστάν από βοσκούς-Οι Ρώσοι δεν αστειεύονται»

1015
Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων (το 62%) του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος θεωρούν τον Βλάντιμιρ Πούτιν ισχυρότερο ηγέτη από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, θεωρεί πως οι ΗΠΑ αυτή την στιγμή πραγματοποιούν «επέμβαση» στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας.

Βουλευτές όπως οι Ματ Ρόουζντεϊλ, Λόρεν Μπόμπερτ, Πολ Γκόσαρ, Τόμας Μάσι και Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν υποστηρίζουν δημοσίως ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να έρθουν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ο γιoς του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, χαρακτήρισε «τρέλα» τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει 50.000 στρατιώτες για να ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης.

Στο Fox News, o Κάρλσον ρώτησε τον Ρεπουμπλικανό Μάικλ Τέρνερ για ποιο λόγο οι ΗΠΑ παίρνουν το μέρος της Ουκρανίας και όχι της Ρωσίας.

«Ειλικρινά ρωτώ», είπε ο Κάρλσον. «Η Ουκρανία είναι δημοκρατία. Η Ρωσία είναι ένα απολυταρχικό καθεστώς (αγνοεί ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και όχι κινεζικού τύπου) που θέλει να επιβάλει τη βούλησή του στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας και εμείς είμαστε με τη δημοκρατία», απάντησε ο Τέρνερ.

Φυσικά ο Τέρνερ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο γεγονός ότι το 2014 η νόμιμη κυβέρνηση Γιανουκόβιτς ανατράπηκε με δυτική παρέμβαση από την εξουσία για να αντικατασταθεί από μία δυτικόφιλη.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ εξέφρασε ανησυχία για τις διεθνείς επιπτώσεις.

«Οι σύμμαχοί μας παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, αναζητώντας σημάδια διχασμού», είπε. Προσέθεσε ότι δεν βλέπει Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να πείθονται από αυτά τα μηνύματα, αν και οι περισσότεροι τα απορρίπτουν μόνο σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Γερουσία πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στρατιωτικής και οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας. H ψήφισή του θα αποτελέσει απάντηση στη διχαστική ρητορική λένε οι Αμερικανοί.

Όμως ακόμα και η ψήφιση δεν σημαίνει ότι αυτό πιστεύει η πλειοψηφία του αμερικανικού πολιτικού κόσμου και θα είναι περισσότερο επικοινωνιακή για να διατηρηθεί το ηθικό της αμερικανικής κοινωνία ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

Τι δείχνει δημοσκόπηση

Όμως, πιθανώς αυτό δεν ταυτίζεται με τις επιθυμίες των περισσότερων Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Δημοσκόπηση της YouGov διαπίστωσε ότι το 62% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θεωρεί ισχυρότερο ηγέτη τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τομ Μαλινόφσκι είπε ότι το γραφείο του δέχεται τηλεφωνήματα από ψηφοφόρους που επαναλαμβάνουν τους ισχυρισμούς του Κάρλσον και τον καλούν να υποστηρίξει τα «εύλογα» αιτήματα της Ρωσίας για απόσυρση του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Πολ Γκόσαρ, ένας από τους Ρεπουμπλικανούς Αντιπροσώπους στο Κογκρέσο, που είναι υποστηρικτής της σώφρονος πολιτικής (όπως αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα) του Ν.Τραμπ υποστήριξε ότι «oύτε ένας Αμερικανός στρατιώτης δεν πρέπει να πεθάνει στην Ουκρανία. Μόλις χάσαμε το Αφγανιστάν από κάτι γιδοβοσκούς με σανδάλια. Ούτε ο ρωσικός στρατός είναι παίξε γέλασε».

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Κρις Μέρφι, αντιθέτως, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως διχογνωμία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Αν ο Πούτιν εισβάλει, θα πληρώσει σαρωτικό τίμημα» αλλά μάλλον το υπέθετε μόνος του και σίγουρα δεν έχει κατανοήσει τι ακριβώς είπε.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση σε μία περιοχή δίπλα στα ρωσικά σύνορα και εναντίον μίας πανίσχυρης στρατιωτικής μηχανής όπως η ρωσική, οι Αμερικανοί να κάνουν οποιονδήποτε να «πληρώσει οτιδήποτε».

To ρωσικό μέγεθος είναι πολύ μεγάλο ακόμα και για το σύνολο του ΝΑΤΟ σε τέτοια απόσταση.

Ακόμα και στην Ουάσινγκτον το ξέρουν αυτό αλλά πρέπει να διατηρήσουν την εικόνα του «ανίκητου Αμερικανού» έστω και με την βοήθεια των ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας