Π.Λαφαζάνης: «Η αποικιακού τύπου πενταμερής διάσκεψη πισώπλατη μαχαιριά για Κύπρο»

414
Η αποικιακού τύπου πενταμερής διάσκεψη

Σενάρια κινήσεων για νέα τετελεσμένα από την Τουρκία στην Κύπρο

Η άτυπη πενταμερής έχει παρέλθει και η Τουρκία λίαν συντόμως αναμένεται να επανέλθει στην τακτική των προκλήσεων και των τετελεσμένων. Περιοχές όπως το Βαρώσι και η κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη αποτελούν πεδίο στο οποίο η Άγκυρα θα προχωρήσει σε ενέργειες μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η Λευκωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις προς δημιουργία νέων τετελεσμένων στοχεύοντας παράλληλα προς δύο κατευθύνσεις: α) Η τουρκική πλευρά να επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι όλα αυτά είναι συνεπακόλουθο του αδιεξόδου στο Κυπριακό για το οποίο φέρουν ευθύνη οι Ελληνοκύπριοι που δεν συμφωνούν στο θέμα της κυριαρχίας, και β) Παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνει κάποια κίνηση δίνοντας την εντύπωση ότι προβαίνει σε χειρονομίες καλής θέλησης. Μπροστά σ’ αυτό το νέο σενάριο τετελεσμένων η Λευκωσία άρχισε να κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις, θέλοντας από τη μια να ενημερώσει εταίρους και άλλους ξένους παράγοντες για τα όσα ακριβώς είχαν συμβεί στη Γενεύη και από την άλλη να καταδείξει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε Κυπριακό και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Γενεύη μπορεί σ’ αυτό το στάδιο η τουρκική κίνηση να θέσει θέμα αναγνώρισης χωριστής κυριαρχίας να έχει αντιμετωπιστεί, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί. Το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας κρύβει παγίδες και είναι κάτι για το οποίο θα χρειαστεί από κυπριακής πλευράς ιδιαίτερη προσοχή.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν και σε διάβημα προς την Άγκυρα για το Κυπριακό. Είχαν προηγηθεί άλλες παρεμβάσεις τόσο από αμερικανικής όσο και από ευρωπαϊκής πλευράς προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Κινήσεις οι οποίες φαίνεται να μην άρεσαν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπήρξαν και κινήσεις προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και πέτυχαν να θέσουν κάποια όρια στη Γενεύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας