Πώς τοποθετούνται τα Εμιράτα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

689
μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Παραδοχή υπερεπέκτασης ή αξιολόγηση ευρύτερων ανακατατάξεων των οποίων η δυναμική δεν έχει ακόμη διαφανεί πλήρως;

Σε κάθε περίπτωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλάζουν ρότα, μετά από μία περίοδο ιδιαίτερα “ακτιβιστικής” εμπλοκής στα πράγματα όχι μόνο του Περσικού Κόλπου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου. Και κωδικοποιείται η νέα αυτή γραμμή στην φράση του πρεσβευτή των ΗΑΕ στην Αθήνα: “Θεωρούμε ότι είχαμε αρκετές αντιπαραθέσεις με διάφορες χώρες και εστιάζουμε περισσότερο σήμερα στην οικονομία, στην προώθηση της ευημερίας και της συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής ή ευρύτερα”. Διατύπωση που αποκρυπτογραφούμενη παραπέμπει στο αντικειμενικό όριο που συνάντησαν οι περισσότερο αντιπαραθετικές πολιτικές, αλλά και στα δεδομένα που δημιουργεί η νέα, περισσότερο αποστασιοποιημένη σχέση των ΗΠΑ με την περιοχή.

Ο κ. Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούι διαπιστεύθηκε στην χώρα μας μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, εν μέσω λοκντάουν. Συμπίπτει δε η θητεία του με την θεαματική ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα ακόμη και στον τομέα ασφαλείας – εξέλιξη στην οποία δεν δίνουν προφανή εξήγηση η γεωγραφία και η ιστορία, δίνει όμως και με το παραπάνω ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Αμπού Ντάμπι όλο το προηγούμενο διάστημα στην ανάσχεση των φιλοδοξιών της Άγκυρας. Με αποτέλεσμα, βέβαια, η πρόσφατη επίσκεψη του ισχυρού άνδρα των ΗΑΕ, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ στην γείτονα, στην οποία ανακοινώθηκε ότι θα επενδυθούν 10 δισ. δολάρια, να δημιουργεί στην ελληνική κοινή γνώμη (αν όχι και την ιθύνουσα τάξη) έναν ορισμένο “αποπροσανατολισμό”.

Τρίγωνο

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Αλμαζράουι με Έλληνες δημοσιογράφους είχε ως αφορμή την εθνική εορτή των ΗΑΕ, που στις 2 Δεκεμβρίου συμπληρώνουν ακριβώς πενήντα χρόνια από την ίδρυσή τους ως ένωσης. Όμως το τι ακριβώς λαμβάνει χώρα στον τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Άμπου Ντάμπι βρισκόταν προφανώς στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.

Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ ήταν σαφής σε ό,τι αφορά τις διαφορές των σχέσεων της χώρας του, με την Ελλάδα αφενός και την Τουρκία αφετέρου. Στην πρώτη περίπτωση, η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία είναι εξαιρετικά προχωρημένη, όμως είναι πολλά ακόμη αυτά που υπολείπονται να γίνουν στο οικονομικό επίπεδο, όχι μόνο διακρατικά και σε ό,τι αφορά τις οριζόντιες συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων.

Με την Τουρκία, πάλι, τα πράγματα κινούνται αντίστροφα: δεδομένων των σοβαρών πολιτικών διαφορών που παραμένουν, δίνεται προτεραιότητα στα θέματα “χαμηλής πολιτικής” (οικονομική και πολιτιστική συνεργασία), με την προσδοκία ότι αυτά σταδιακά θα συντελέσουν σε μια συνολικότερη εξομάλυνση των σχέσεων.

Ειδικότερα, ο Σουλεϊμάν Αλμαζρούι τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 10 χώρες με τις οποίες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στρατηγική συνεργασία, όπως καταδεικνύει η συμμετοχή τους στην πρόσφατη διακλαδική άσκηση “Μέδουσα-11” στην Κρήτη. Η βούληση των ΗΑΕ είναι να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και να συμμετάσχουν και σε άλλες ανάλογες στρατιωτικές ασκήσεις.

Επιπλέον, τα ΗΑΕ διακρίνουν “τεράστιες δυνατότητες” στην τριμερή συνεργασία με την Ινδία και την Ελλάδα και αναμένουν η θετική διάθεση των εμπλεκομένων να μεταφραστεί σε αποφάσεις.

Στο οικονομικό επίπεδο, ο πρέσβυς ανακοίνωσε πως την επόμενη χρονιά τα Εμιράτα έχουν προσκληθεί να είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πρώτο αραβικό κράτος στο οποίο γίνεται αυτή τη τιμή, και υπενθύμισε πως η χώρα του είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία και η τρίτη στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών και στάθηκε στο ενδιαφέρον των ΗΑΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ασφάλεια τροφίμων, το real estate, τον τουρισμό με έμφαση τις αερομεταφορές, την οργανική γεωργία, στη συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη ναυτιλία. Υπενθύμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΗΑΕ στην διαχείριση λιμένων σε 100 διαφορετικές χώρες και συνεπώς το ενδιαφέρον που προκύπτει και για την Ελλάδα, αν και τα μεγαλύτερα λιμάνια έχουν ήδη δοθεί.

“Απτό”

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι χρειάζεται κάτι το “απτό”, γιατί το τωρινό επίπεδο εμπορικών σχέσεων μπορεί να βελτιωθεί.

Έχοντας συμπληρώσει μία πεντηκονταετία πολιτικής ύπαρξης, αφιερωμένης πρωτίστως στην εμβάθυνση της ενοποιητικής τους διαδικασίας, τα Εμιράτα προσβλέπουν τα επόμενα 50 χρόνια στην εστίαση στην οικονομική ευημερία, την καινοτομία και την περιφερειακή σταθερότητα. “Η οικονομία μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία και σε άλλους πυλώνες σχέσεων και πάει χέρι χέρι με τη διπλωματία και την πολιτική”, ανέφερε ο κ. Αλμαζρούι.

Ο εμιρατιανός πρέσβης εκτίμησε ότι η βελτίωση των σχέσεων των ΗΑΕ με την Τουρκία μπορεί να είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα, διότι η χώρα του είναι “μεγαλύτερος παίκτης από πολλά περιφερειακά κράτη και μπορεί να επηρεάσει θετικά”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον κόσμο και χρειάζεται κανείς να αξιολογεί τη θέση σου”, ενώ ως στοιχείο που ενθάρρυνε το Άμπου Ντάμπι να προβεί στα πρόσφατα ανοίγματα προς την Άγκυρα ανέφερε το ότι και η Αίγυπτος κινήθηκε πρώτη σε αυτή την κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας