Πώς η νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού «έσωσε» την Ελλάδα

1320
uefa

Λίγα λεπτά πριν αρχίσει το ματς του Ολυμπιακού με την Μίλαν τα μαντάτα για την Ελλάδα και την θέση της στην UEFA ήταν τα χειρότερα δυνατά. Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο αποκλείστηκε αλλά το έκανε και με ήττα, την ίδια ώρα που μέχρι και η αδιάφορη και τελευταία στον όμιλό της Γιάμπλονετς νικούσε μέσα στο Κίεβο τη Ντιναμό.

Μπαίναμε στα τελευταία παιχνίδια των ευρωπαϊκών ομίλων, με τον Ολυμπιακό να έχει το δυσκολότερο έργο. Αντιμετώπιζε μία ομάδα που δεν είχε αποκλειστεί από ευρωπαϊκό όμιλο από το μακρινό 2001, η φανέλα της κουβαλούσε 7 Champions League και ταυτόχρονα έψαχνε νίκη με δύο γκολ διαφορά!

Τελικά οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο νίκησαν αλλά κατάφεραν και να προκριθούν στους «32» του Europa League γεγονός που ανέβασε την Ελλάδα και στην 13η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Μόνο με τη νίκη και τους 400 βαθμούς που έδωσε στην χώρα ο Ολυμπιακός εξασφαλίζουμε πως φέτος δεδομένα θα τερματίσουμε πάνω από τη Δανία. Οι Δανοί… ξέμειναν από ομάδες μιας και η Κοπεγχάγη δεν μπόρεσε να προκριθεί από τον όμιλό της. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Σαφώς όχι.

Με την βαθμολογία να έχει διαμορφωθεί ως εξής:
11η Ολλανδία 30.633 (1/5, Αγιαξ)
12η Αυστρία 30.450 (2/5, Σάλτσμπουργκ, Ραπίντ Βιέννης)
13η Ελλάδα 27.400 (1/5, Ολυμπιακός)
14η Δανία 27.025 (0/4)
15η Ελβετία 26.900 (1/5, Ζυρίχη)
16η Τσεχία 26.875 (2/5, Βικτόρια Πλζεν, Σλάβια Πράγας)
17η Κροατία 26.375 (1/5, Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική ήταν η νίκη και φυσικά η πρόκριση του Ολυμπιακού. Εάν έχαναν και οι «ερυθρόλευκοι» θα ήμασταν δεδομένα κάτω από τους Δανούς και η Ελβετία θα έψαχνε μία ισοπαλία από την Ζυρίχη στους «32» του Europa League για να μας περάσει και η Τσεχία επίσης ένα «Χ» από τις δύο ομάδες που θα έχουν στη συνέχεια της διοργάνωσης. Το πιθανότερο δηλαδή (για να μην πούμε σίγουρο) θα ήταν να πέφταμε στην 16η θέση κάτι το οποίο θα σήμαινε μία ομάδα λιγότερη στην Ευρώπη από την μεθεπόμενη σεζόν…

Έχουμε γλιτώσει τον κίνδυνο; Σε καμία περίπτωση. Οι Τσέχοι μας απειλούν ανοιχτούν μιας και θα έχουν δύο ομάδες στους «32» του Europa League αλλά τόσο η Βικτόρια Πλζεν όσο και η Σλάβια Πράγας θα είναι στους αδύναμους της κλήρωσης. Όπως φυσικά και ο Ολυμπιακός. Στους αδύναμους θα είναι και η Ζυρίχη η μοναδική εκπρόσωπος της Ελβετίας. Μια Ζυρίχη όμως που μάζεψε 10 βαθμούς στον όμιλό της με Λεβερκούζεν, ΑΕΚ Λάρνακας και Λουντογκόρετς.

Και φυσικά δεν πρέπει να υποτιμάμε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ η οποία στην κλήρωση θα είναι στους ισχυρούς (φαντάζει ιδανικός αντίπαλος για τον Ολυμπιακό) και τερμάτισε πρώτη με 14 βαθμούς σε όμιλο με Φενέρμπαχτσε, Σπάρτακ Τρνάβα και Αντερλεχτ.

Ρεαλιστικός στόχος για φέτος είναι να κρατήσουμε την 13η θέση. Δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με 14η θέση, αλλά σίγουρα μας βελτιώνει μιας και μη ξεχνάτε πως την επόμενη σεζόν μπαίνουμε ως 15οι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί εκτοξεύτηκαν με τις φετινές τους επιδόσεις και μας έχουν… ρίξει 3000+ βαθμούς διαφορά.

*Πηγή: gazzetta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας