Πόσο “ανεξάρτητος” είσαι στα αλήθεια κύριε ανεξάρτητε υποψήφιε;

1561
πάτρα
Μπαίνοντας σε τροχιά αυτοδιοικητικών εκλογών, ένα από τα επαναλαμβανόμενα, κλισέ ερωτήματα είναι αν στις εκλογές για Δήμους ή Περιφέρειες χωράνε κόμματα, ιδεολογίες ή είναι η ευκαιρία των κάθε λογής “ανεξάρτητων” μαϊντανών να παρελάσουν στις πασαρέλες των πόλεων και των social media.
Για τα κόμματα στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τα κόμματα είναι ολοκληρωμένοι, ή έτσι πρέπει να είναι, πολιτικοί οργανισμοί. Ως τέτοιοι, και διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών της επικράτειας, θεωρητικά πάντα, έχουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλες τις πτυχές της ζωής στην χώρα. Άρα ξεκάθαρα θα έχουν θέση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν δεν έχουν θέση για αυτήν, και για άλλα θέματα, εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ως “μορφώματα”, κόμματα-φαντάσματα, αρχηγικά, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να υπηρετούν μία υγιή δημοκρατία.
Συνεπώς κομματικοί συνδυασμοί χωρούν στην τοπική αυτοδιοίκηση Βέβαια επειδή στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ταυτίζονται προγράμματα δύο ή παραπάνω κομμάτων σε μεγάλο μέρος, σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να έχουμε συνεργασίες-μετωπικές σε Δήμους και Περιφέρειες με στόχο να υπερισχύσει εκλογικά ένα πρόγραμμα απέναντι σε κάποια άλλα. Γιατί και στην τοπική αυτοδιοίκηση προγράμματα  θα πρέπει να ψηφίζονται αρχικά, και μετά πρόσωπα.
Ανεξάρτητοι…Εξαρτημένα-πιόνια, εφόσον βρεθούν στην εξουσία.
Η μόδα των τελευταίων ετών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και Σύμβουλοι που είναι ανεξάρτητοι……από κόμματα και πολιτικές εξαρτήσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι υποψήφιοι ψεύδονται ασυστόλως. Είναι ήδη γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες από την παρελθούσα δράση τους σε κόμματα. Ως κομματικά στοιχεία τους γνωρίσαμε, και σήμερα μας προσφέρουν τους λωτούς της αμνησίας για να το ξεχάσουμε. Μάλιστα σε επίδικα που αφορούν την χώρα τοποθετούνται βάση των θέσεων των κομμάτων, από τα οποία τους γνωρίσαμε. Στην Πάτρα θαυμάζουμε “ανεξάρτητους” σήμερα υποψηφίους, που το 2015 στο περίφημο δημοψήφισμα έσκιζαν τα ιμάτια τους για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, την ΕΕ, και σήμερα ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν βλέπουν που το κεντρικό πολιτικό να άπτεται των θεμάτων της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή κύριε υποψήφιε, εσύ που δεν βλέπεις που αγγίζει το κεντρικό πολιτικό (με το οποίο δεν ασχολείσαι) την πόλη σου, γιατί το 2015, το 2012, είχε θέση ως αυτοδιοικητικός παράγοντας για θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής;;;;
Το άλλο hot επιχείρημα των “ανεξάρτητων” είναι ότι η διαμόρφωση πλατειών, ελεύθερων χώρων, η καθαριότητα, ο πολιτισμός δεν έχουν χρώμα…..
Η δέουσα απάντηση στη παραπάνω αιτίαση είναι ότι αν θέλουμε ανθρώπους να σχεδιάσουν νέες πλατείες, να σχεδιάσουν τεχνοκρατικές λύσεις για την διαχείριση απορριμμάτων ή πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεωρούμε ότι σε αυτά δεν χωράνε “ιδεολογίες”, κύριοι “ανεξάρτητοι”, τότε,  δεν σας χρειαζόμαστε. Ας εμπιστευτούμε τους εξειδικευμένους επιστήμονες τότε, που δεν χρειάζονται εκλογές για να πιστοποιηθεί η αξία των πτυχίων τους. Εσένα ανεξάρτητε υποψήφιε, που είσαι δικηγόρος, συνταξιούχος, δημόσιος υπάλληλος, έμπορος τι να σε κάνουμε, σύμφωνα με την δική σου πάντα λογική, σε τέτοια θέματα;;;
Σαν αριστερά λέμε ότι και στα παραπάνω θέματα χωράνε κόμματα και ιδεολογίες. Γιατί στην διαχείριση των απορριμάτων αν είσαι τσάτσος των ντόπιων ολιγαρχών θα προτείνεις και θα σχεδιάσεις πράγματα που φτιάχνει εταιρία ολιγάρχη, και όχι αυτό που πρέπει. Γιατί αν θες να δώσεις “δουλίτσα” έξω το πρώτο σου μέλημα είναι να φτιάξει ιδιώτης κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων, και όχι να κάνεις εξαρχής διαλογή, από τα απορρίμματα να παράξεις ενέργεια  από αυτά, κτλ. Επίσης η ιδεολογία σου θα σε κατευθύνει αν θα φτιάξεις πάρκο ή πλατεία, ή χώρο-φιλέτο , χωρίς πράσινο, για να το παραχωρήσεις σε ιδιώτη για επένδυση που θα προσφέρει και ελάχιστες, κακοαμοιβόμενες θέσεις εργασίας.
Αν είσαι με τον φτωχό, θα υποσχεθείς προεκλογικά ότι δεν θα κόψεις το νερό σε Πατρινό λόγω οικονομικής δυσχέρειας, ή ότι δεν θα τους κατάσχεις το σπίτι από απλήρωτα δημοτικά τέλη; Αν δεν το κάνεις, με την ισχύουσα μνημονιακή νομοθεσία, υπόσχεσαι διακοπές νερού, κατασχέσεις, κύριε “ανεξάρτητε” υποψήφιε.
 
Τέλος, αν είσαι “ανεξάρτητος” μεν, αλλά με μεγάλο μπάτζετ συνδυασμός, για ποιο λόγο σε στηρίζουν κάποιοι ισχυροί της περιοχής σου;;;
 
Απλά πράγματα!
*Ο Σπύρος Γουδέβενος είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων, με την “Ανυπότακτη Πολιτεία”
**Πηγή: anemosantistasis.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας