Πως ο Λαφαζάνης ως υπουργός ακύρωσε άδεια της ΤΕΡΝΑ για Αιολικά στο Κρίκελλο

869
Λαφαζάνης ακύρωσε άδεια ΤΕΡΝΑ

Ν.Ζ

Οι περισσότεροι σ’αυτον το τόπο φυσικά δεν γνωρίζουν, έχουν φροντίσει γι’ αυτό τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ότι ο Παν. Λαφαζάνης ως υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε διστάσει μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα και είχε ακυρωσει σειρά από άδειες Αιολικών πάρκων μεγάλων εταιρειών, τα οποία Αιολικά πάρκα θα εγκαθίσταντο σε ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς δασώδη ορεινά τοπία και σε πανέμορφες ιστορικές βουνοκορφές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η απόφαση του Παναγ. Λαφαζάνη τον Μάιο του 2015 να ακυρώσει  την άδεια που είχε λάβει αυθαίρετα η μεγάλη κατασκευαστική και ενεργειακή εταιρεία “ΤΕΡΝΑ” για να διαμορφώσει Αιολικό πάρκο στο ιστορικό Κρίκελλο της Ευρυτανίας, σε ένα πανέμορφο μοναδικό Αλπικό τοπίο γεμάτο έλατα.

Αν το Αιολικό πάρκο με τις γιγάντιες και πανύψηλες ανεμογεννήτριες είχε εγκατασταθεί στο Κρίκελλο, είναι βέβαιο ότι με την διάνοιξη τεράστιων δρόμων για την κατασκευή του, την ρίψη μεγάλων ποσοτήτων μπετόν στη βάση και την περίμετρό του, την καθημερινή άντληση πολλών κυβικών νερού για τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας και την ερήμωση σε μεγάλη ακτίνα του χώρου γύρω από τις ανεμογεννήτριες λόγω της κίνησης του αέρα, σε λίγο η πανέμορφη δασώδης αυτή περιοχή θα είχε καταστραφεί, ενώ θα θεωρείτο μαγνήτης για εμπρησμούς, σκόπιμους ή όχι, προκειμένου να επεκταθεί το Αιολικό πάρκο και όχι μόνο. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση το Αλπικό τοπίο της περιοχής που διατηρήθηκε για χιλιετίες, θα είχε αλλοιωθεί και ακυρωθεί η επισκεψιμότητα θα είχε μάλλον καταρρεύσει.

Ενώ, όμως ο Παν. Λαφαζάνης τα έβαλε καθαρά με τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ και των διαπλεκόμενων μεγάλων κατασκευαστικών και ενεργειακών εταιρειών, η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησε μετά την αποχώρηση του Παναγ. Λαφαζάνη από το υπουργείο, επανέφερε την αδειοδότηση της ΤΕΡΝΑ στο Κρίκελλο. Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκατασταθεί εκεί ανεμογεννήτριες χάρις στο τοπικό ισχυρό κίνημα που αντιτίθεται σθεναρά στην εγκατάστασή τους.

Τόσο η μεταλλαγμένη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέκυψε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όσο και η σημερινή κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη επιδόθηκαν και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να επιδίδεται, σε ένα όργιο εκχώρησης αυθαίρετων και επιζήμιων αδειών Αιολικών πάρκων που έχουν δυσμενέστατες συνέπειες στο περιβάλλον, στην αισθητική των τοπίων και στην οικονομική ζωή, ενώ συχνά η δίψα για κέρδη γίνεται πρόξενος εγκληματικών ενεργειών για την εκκαθάριση δασικών χώρων προς κερδοσκοπία.

Να θυμίσω ότι η ΤΕΡΝΑ είναι μία από τις τρεις διαπλεκόμενες εταιρείες μεγαθήρια που έχουν αδειοδοτηθεί για να κτίσουν ανεμογεννήτριες στη Β. Εύβοια, η οποία κατακάηκε ολοσχερώς.

Να επαναλάβω ακόμα, όπως έχει γραφτεί, ότι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ είναι πεθερός του υπουργού και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, Γ. Γεραπετρίτη, του οποίου η σύζυγος είναι και Νομικός σύμβουλος της ίδιας εταιρείας.

Δεν έχω αποδείξεις για να συνδέσω ευθέως την αδειοδότηση των εταιρειών για Αιολικά πάρκα με τις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια.

Το βέβαιον πάντως είναι ότι οι εταιρείες Αιολικών πάρκων στην Β. Εύβοια “υποθέτουν” ότι,  μετά το κάψιμο της περιοχής, θα μπορέσουν με πολύ μεγαλύτερη άνεση να προχωρήσουν στην διάνοιξη μεγάλων δρόμων στα καμένα που εμποδίζοντο απ’ τα πυκνά δάση, όπως θα μπορέσουν να προχωρήσουν ακώλυτα και σε όλες τις σχετικές δραστηριότητες και έργα για την εγκατάσταση και λειτουργία των λίαν επικερδών δραστηριοτήτων τους.

Η “ατυχία”, όμως, για τις εταιρείες είναι ότι δεν έχουν υπολογίσει το θυμό και την αγανάκτηση των πολιτών της Β. Εύβοιας, οι οποίοι, μετά την πύρινη συμφορά, έχουν διαμορφώσει ένα τείχος αγώνα και πείσματος ενάντια στα ατσάλινα τέρατα των ανεμογεννητριών στα δάση και τα βουνά τους.

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας