Προελαύνει ο συριακός στρατός στην Ιντλίμπ

1422
συριακός

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού ανέκτησαν χθες Κυριακή κοινότητα στη βορειοδυτική Συρία, καταγράφοντας την πρώτη τους εδαφική ανάκτηση εδώ και χρόνια στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες.

Η επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, και κοινότητες γύρω από αυτήν που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και οργανώσεων ανταρτών στις γειτονικές επαρχίες της Χάμα, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας, βρίσκονται στο στόχαστρο της αεροπορίας και του πυροβολικού του συριακού στρατού και των Ρώσων συμμάχων του τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες.

Σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «οι δυνάμεις του καθεστώτος ανέκτησαν τα ξημερώματα την κοινότητα Αλ Χαμπίτ, στη νότια Ιντλίμπ, έπειτα από φονικές μάχες με την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ [ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα] και οργανώσεις ανταρτών».

Εξάλλου, ρωσικές συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας στη ρωσική στρατιωτική βάση Χμάιμιμ, στη γειτονική επαρχία της Λαττάκειας, άνοιξαν πυρ χθες βράδυ εναντίον τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προέρχονταν από το προπύργιο των τζιχαντιστών, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η συριακή κρατική τηλεόραση.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας στη ρωσική στρατιωτική βάση Χμάιμιμ ενεργοποιήθηκαν για την αναχαίτιση «βλημάτων» άγνωστης ταυτότητας.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την ανακατάληψη της Αλ Χαμπίτ, και μετέδωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Αλί Αγιούμπ μετέβη επιτόπου «κατ’ εντολήν του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες βράδυ ότι δυνάμεις του καθεστώτος πλησιάζουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Χαν Σεϊχούν, τη μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος απέχουν πλέον περίπου εννέα χιλιόμετρα από την πόλη αυτή, είπε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο έλεγχος της Αλ Χαμπίτ επιτρέπει στη Συρία να σφίξει τον κλοιό γύρω από τις μεγαλύτερες κοινότητες στο βόρειο τμήμα της Χάμα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και δύο ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις σφοδρές μάχες στην Ιντλίμπ έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή 61 άνθρωποι, 21 στις τάξεις των δυνάμεων του συριακού στρατού και 40 σε αυτές της ΧΤΣ και οργανώσεων ανταρτών. Το Σάββατο, άλλοι 70 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες.

Από τα τέλη του Απριλίου, πάνω από 810 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτήν, όπως και 1.200 μέλη οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών και πάνω από 1.000 άντρες του συριακού στρατού. Πάνω από 400.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες κατάπαυσης του πυρός, ο στρατός της Συρίας και η Ρωσία ξανάρχισαν στις 5 Αυγούστου να βομβαρδίζουν την Ιντλίμπ, όταν τζιχαντιστές πως έπληξαν με ολμοβόλα ρωσική βάση στη δυτική Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας