Πραγματικοί μισθοί: Στη Γερμανία αύξηση 1,5%, στην Ελλάδα μόλις 0,3%

834
αύξηση

Οι γερμανοί εργαζόμενοι θα δουν φέτος τον πραγματικό μισθό τους να αυξάνεται περισσότερο από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό προκύπτει από έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSΙ), η οποία αναμένει ισχνή αύξηση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά και την πρόσφατη συμφωνία του IG Metall, που εκπροσωπεί 3,9 εκατ. εργαζομένους στον κλάδο μεταλλουργίας και μηχανολογικού εξοπλισμού, για μισθολογικές αυξήσεις 4,3%, ο ονομαστικός μισθός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αυξηθεί 3,1% και ο πραγματικός κατά 1,5%. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι (0,9%), αλλά και υπερβαίνει εκείνη των άλλων μελών της νομισματικής ένωσης.

Στην Ελλάδα οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να αυξηθούν μόλις 0,3%, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού είναι εκ των χαμηλότερων στην Ευρώπη.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, τη Γαλλία, προβλέπεται αύξηση του ονομαστικού μισθού κατά 2,3% και του πραγματικού μόλις κατά 0,6%. Στην Ιταλία οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να αυξηθούν 0,9%.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το ίδρυμα Χανς Μπέκλερ, στο οποίο ανήκει το WIS και συνδέεται με τα συνδικάτα, δεν είναι ικανοποιημένο από την εικόνα ούτε στη Γερμανία. «Με δεδομένα τη σταθερή ανάπτυξη και μια σχετικά χαμηλή ανεργία, η αύξηση των πραγματικών μισθών στη Γερμανία μοιάζει μικρή», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας