Πρέσβης Παλαιστίνης: “Οπουδήποτε υπάρχει κατοχή και καταπίεση θα υπάρχει και αντίσταση”

429
Οπουδήποτε υπάρχει κατοχή και καταπίεση

Παρέμβαση του Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, για τα πρόσφατα γεγονότα στην Παλαιστίνη

Τι προκάλεσε το νέο λουτρό αίματος; (αναφορά στις προκλήσεις του Ισραήλ στο τέμενος Αλ Ακσα και στις εξώσεις Παλαιστίνιων)

–Για εμάς τους Παλαιστίνιους δεν είναι νέα η πολιτική της κατοχικής δύναμης, η οποία στηρίζεται στην εκδίωξη των γηγενών παλαιστινίων από τα πάτρια εδάφη τους. Το Ισραήλ με την στήριξη του σιωνιστικού ισραηλινού λόμπυ εγκαθίδρυσαν το σιωνιστικό κράτος μέσω των εποικισμών, των διωγμών, της εθνοκάθαρσης και αποτελούν τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής του κράτους του Ισραήλ.

Η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη πολιτική ατζέντα της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου ο οποίος απέτυχε για 4η φορά να σχηματίσει κυβέρνηση είναι μια από τις αιτίες της νέας αιματοχυσίας καθώς ο ίδιος αποσκοπεί στην προσωπική και πολιτική του διάσωση από τις βαριές κατηγορίες διαφθοράς που τον βαρύνουν καθώς και στην ικανοποίηση του ακροδεξιού του ακροατηρίου. Τα πρόσφατα γεγονότα που ενορχήστρωσε προκάλεσαν φιλονικίες μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων στοχεύοντας και στην δική τους αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός προέτρεψε τους εποίκους να επιτεθούν στην περιοχή SheikhJarrah, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την Ανατολική με την Δυτική Ιερουσαλήμ και η οποία κατελήφθη το 1967 και θεωρείται κομμάτι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι που εκδιώχθηκαν από τα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης το 1948 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και ζουν εκεί από τότε (συμφωνία Ιορδανίας και UNRWA). Οι παραβιάσεις της ισραηλινής κατοχής προκάλεσαν τους Παλαιστίνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας και του μήνα του Ραμαζανιού τόσο στον Πανάγιο Τάφο όσο και στο τέμενος Αλ Άκσα.

Πως μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης;

— Καθιστούμε το Ισραήλ μοναδικό υπεύθυνο για τις βίαιες επιθέσεις και την κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ, την Λωρίδα της Γάζας και την Κοιλάδα του Ιορδάνη. Η πηγή του κακού είναι η διαρκής ισραηλινή αποικιοκρατική πολιτική που εκφράζει το «όραμα» εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ καθιστώντας την έτσι ως μια ενιαία πόλη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους έτσι όπως το οραματίζονται με την πλήρη και απροκάλυπτη υποστήριξη της ακροδεξιάς διοίκησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οπουδήποτε υπάρχει κατοχή και καταπίεση θα υπάρχει και αντίσταση. Οι Έλληνες φίλοι μας το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά αφού και οι ίδιοι στη μακρά ιστορία τους έχουν βρεθεί σε ανάλογες καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν και πολέμησαν ηρωικά τους κατακτητές της πατρίδας τους, όπως και εμείς ακόμη και σήμερα.

Ο τερματισμός της Ισραηλινής κατοχής και των πολιτικών απαρτχάιντ είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας. Η ελευθερία θρησκευτικού προσανατολισμού και έκφρασης είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο.

Η «παρέλαση» των οπλισμένων αποικιοκρατών εποίκων στην Ιερουσαλήμ οι οποίοι καλούσαν στον αφανισμό όλων των Αράβων πρέπει να σταματήσει.

Τα Ισλαμικά και Χριστιανικά κληροδοτήματα της Ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ πρέπει να προστατευθούν και να διασωθούν καθώς ανήκουν σε όλη την οικουμένη. Η εθνοκάθαρση, οι διωγμοί των γηγενών παλαιστινίων στην περιοχή SheikhJarrahκαι άλλων κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να τερματιστούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ψήφισμα 2334 αναφορικά με την Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη) και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Απαιτείται η παρέμβαση και προστασία εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας, ο Πρόεδρος Αμπάς και η κυβέρνηση του Κράτους της Παλαιστίνης έχουν κάνει επανειλημμένα έκκληση καθώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίτευξη της αποκλιμάκωσης.

Πως είδατε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, κυρίως του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ;

–Αποτελεί ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη της Διεθνούς Κοινότητας να διασωθεί ο παλαιστινιακός λαός από την αιματοχυσία εάν θέλει να λέει ότι σέβεται το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Λάβαμε την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την κατεδάφισή σπιτιών, τον εκδιωγμό των παλαιστινίων, να συμμορφωθεί με το Διεθνές  και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να σεβαστεί το statusquoστους ιερούς χώρους λατρείας.

Η ΕΕ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα επαναλαμβάνοντας την πάγια δέσμευσή της στη λύση των δυο κρατών.

Η νέα διοίκηση των ΗΠΑ κάλεσε για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ιερουσαλήμ και προειδοποίησε να μην συνεχιστούν οι απειλές εξώσεων των παλαιστίνιων οι οποίες δυναμιτίζουν περαιτέρω την κατάσταση – προσθέτοντας ότι οι οικογένειες παλαιστινίων που βρίσκονται στο στόχαστρο αυτές τις μέρες ζουν σε αυτά τα εδάφη για πολλές γενιές.

Καλωσορίζουμε όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν τις δηλώσεις συμπαράστασης στο λαό μας ωστόσο τα τελευταία γεγονότα απαιτούν πολλά περισσότερα από λόγια. Για να γίνω πιο σαφής, η κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις και κυρώσεις κατά του Ισραήλ καθώς συνεχίζει να αγνοεί απροκάλυπτα τις εκκλήσεις και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Απαιτούνται συγκεκριμένες πράξεις ώστε να υποχρεωθεί το Ισραήλ να σταματήσει να λειτουργεί ως κράτος – τρομοκράτης υπεράνω όλων των νόμων. Η εξίσωση του θύτη με το θύμα και η καταδικαστική ρητορική δεν είναι αποδεκτές. Η ιστορία, μας έχει διδάξει ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν η όποια κατοχή, αποικιοκρατία και πολιτική απαρτχάιντ πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικά και έμπρακτα μέσα σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το νόμο της ζούγκλας κάτι το οποίο θα έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Περιμένουμε από τη Διεθνή Κοινότητα, τον ΟΗΕ, την ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και να μην φοβηθούν να ονοματίσουν και να καταστήσουν τον μοναδικό υπεύθυνο της νέας αιματοχυσίας, το Ισραήλ υπόλογο βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλους αθώους Παλαιστίνιους μάρτυρες και αναφέρομαι φυσικά στους χθεσινούς 24 δολοφονηθέντες στη Λωρίδα της Γάζας εκ των οποίων είναι και 9 παιδιά.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η πρόθεση του Ισραήλ είναι η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης καλώντας 5.000 Ισραηλινούς στρατιώτες (εν αποστρατεία) όχι για να υπερασπιστούν την ασφάλεια του Ισραήλ αλλά να προστατεύσουν την ασκούμενη κατοχή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας