Πρέσβης Καζακστάν στη Μόσχα: “Ή ξένη επιρροή ιδεολογική ή μέσω κέντρων”

701
Πρέσβης Καζακστάν στη Μόσχα

Ο πρέσβης του Καζακστάν στη Μόσχα, Ερμέκ Κοσερμπάγιεφ, ανέφερε σήμερα Σάββατο, πως δεν υπάρχει ένδειξη εξωτερικής επιρροής στις υποθέσεις του Καζακστάν σε κρατικό επίπεδο, αλλά η επιρροή έρχεται σε ιδεολογικό επίπεδο.

Σε τηλεφωνική ενημέρωση νωρίτερα, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ αρνήθηκε ανάμειξη της Ουάσινγκτον στα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας στο Καζακστάν, μετά από αναφορές πως κάποιοι από τους διαδηλωτές ήταν πολύ καλά οργανωμένοι και εξοπλισμένοι και δεν μίλαγαν τη γλώσσα της χώρας.

«Σε διπλωματικό επίπεδο, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μία προφανής επιρροή, δεν υπάρχει καμία. Αν υπάρχει κάτι, είναι στο ιδεολογικό επίπεδο ή ίσως μέσω διάφορων κέντρων. Αυτό είναι πάνω κάτω που συμβαίνει, επισήμως σε κρατικό επίπεδο, υπάρχει μία κατανόηση για το τι γίνεται στο Καζακστάν», είπε ο Κοσερμπάγιεφ στο Soloviev Live στο YouTube.

Η επιρροή στις διαδηλώσεις του Μουχτάρ Αμπλιάζοφ, πρώην τραπεζίτη και υπουργού της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται ότι είναι ο ηγέτης του κινήματος της αντιπολίτευσης του Καζακστάν, είναι επίσης πολύ περιορισμένη παρά τους σημαντικούς του οικονομικούς πόρους, είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Πολιτικής του Καζακστάν, Γερζάν Σαλτιμπάεφ.

Ο Αμπλιάζοφ καταδικάστηκε ερήμην στο Καζακστάν για φόνο και υπεξαίρεση.

Συλληφθέντες με ξένα διαβατήρια

Τουλάχιστον 4.404 άτομα συνελήφθησαν στο Καζακστάν, μεταξύ των οποίων άτομα με ξένα διαβατήρια, αναφέρει το κρατικό δίκτυο επικαλούμενο πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις κατά των τιμών φυσικού αερίου που κατέληξαν σε βίαιες κινητοποιήσεις αυτήν την εβδομάδα.

Ένα κύμα διαδηλώσεων κατά της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου στο Καζακστάν οδήγησαν σε εθνική αναταραχή αυτήν την εβδομάδα, με αποτέλεσμα συγκρούσεις με την αστυνομία, απώλειες και λεηλασίες.

Ο πρόεδρος Τοκάγιεφ κήρυξε το έθνος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και κάλεσε τις ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) να βοηθήσουν ώστε να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας