Πούτιν: Η Ρωσία μπορεί να έχει ρόλο-κλειδί στη Μέση Ανατολή

833
Πούτιν

«Ρόλο-κλειδί» μπορεί να παίξει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya υπογραμμίζοντας τις καλές σχέσεις της χώρας του τόσο με το Ιράν όσο και με τον Αραβικό κόσμο.

Ένα 24ωρο μετά τη δήλωσή του ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία και ενόψει τις επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι ουδείς στο Ριάντ ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επιθυμεί μία αντιπαράθεση με το Ιράν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση πως αν οι ΗΠΑ, το Ιράν και το Ισραήλ επιδιώξουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, θα είναι εφικτές νέες συνομιλίες με τη μορφή «5+1» -που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από την οποία απέσυρε ο Τραμπ τη χώρα του.

Πούτιν: Εξετάζουμε επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο Πούτιν είπε ότι η χώρα του «έχει πολύ φιλικές προσωπικές σχέσεις», με τον πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κι ότι η Ρωσία εξετάζει την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στην Σαουδική Αραβία – ανέφερε ως παράδειγμα ότι η ρωσική εταιρία Sibur Holding μελετά την πιθανότητα κατασκευής μιας πετρελαϊκής μονάδας στο βασίλειο του Κόλπου στο πλαίσιο μιας επένδυσης οικονομικού ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων-. Τόνισε επίσης, ότι η Ρωσία εργάζεται για την οργάνωση μιας ελεύθερης ζώνης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όμοια με αυτή μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν.

Πούτιν: Το νέο σύνταγμα της Συρίας να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών

Αναφερόμενος στον εμφύλιο της Συρίας, όπου παρέχει αναφανδόν τη στήριξή του στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, Πούτιν είπε ότι ένα νέο σύνταγμα στην Συρία, που έχει καταρτιστεί για το συμφέρον της χώρας, θα πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι Σύριοι «αλληλεπιδρούν θετικά με την ρωσική στρατιωτική αστυνομία και τον ρωσικό στρατό που έχει αναπτυχθεί στην Συρία», ενώ οι περισσότεροι Ρώσοι αστυνομικοί είναι μουσουλμάνοι από την ρωσική περιοχή του Βόρειου Καύκασου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας