Πούτιν – Ερντογάν: Στόχος εμπορικές συναλλαγές 100 δισ. δολ.

1107
ερντογάν

Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επηρεάζει θετικά την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε φέτος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα.

«Σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων στον στρατιωτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό παρατηρείται ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Αναμφίβολα, η ανάπτυξη αυτή θα επηρεάσει εξαιρετικά θετικά την περιφερειακή ασφάλεια» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστανά πραγματοποιήσαμε τριμερείς συναντήσεις κορυφής τόσο στην Μόσχα όσο και στην Άγκυρα και την Τεχεράνη, και αυτό συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών – οι οποίες αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι και φτάνουν σε ρεκόρ 6 εκατομμυρίων ανθρώπων – δείχνει πώς οι πολίτες των δύο χωρών αντιλαμβάνονται τη μεταβολή της φύσης και της ποιότητας των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε την ανάπτυξη της ρωσοτουρκικής συνεργασίας το 2018 και δήλωσε ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών δείχνει περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι εξελίξεις στον τουρισμό βοηθούν τους Τούρκους και τους Ρώσους να κοινωνικοποιηθούν.

«Οι εμπορικές μας σχέσεις είναι επίσης σε άνοδο (…) έχουμε θέσει ένα μεγάλο στόχο μεταξύ μας – να φτάσουμε στον όγκο συναλλαγών των 100 δισ. δολαρίων», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ερντογάν για το θάνατο 16 Τούρκων πολιτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα σε δύο πλοία που μετέφεραν αέριο κοντά στο στενό του Κερτς, ανοικτά της Κριμαίας.

Ο Πούτιν είπε ότι το συμβάν συνέβη σε διεθνή ύδατα. «Οι υπηρεσίες μας αντέδρασαν γρήγορα, έκαναν τα πάντα για να σώσουν τους ανθρώπους, αλλά εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη τραγωδία για τις οικογένειες, για τα θύματα», σημείωσε.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών το 2019, την ώρα που το 2018 είχαν 25 επαφές. Επτά φορές συναντήθηκαν τετ α τετ, άλλες 18 φορές είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ έξι φορές συναντήθηκαν στα πλαίσια διεθνών φόρουμ και διασκέψεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας